Przepis na wegetariańskie klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym
Pulpeciki w sosie pomidorowym często pojawiają się na naszych stołach, gdyż są szybkie w wykonaniu i smakują całej rodzinie. Tradycyjnie wykonywane są one z mięsa mielonego, jednak przepis ten z łatwością zweganizować i postawić na roślinną wersję, która jest równie pyszna! Jak ją wykonać? Sprawdź nas przepis poniżej.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z “kurczaka”z sosem czosnkowym
Wegetariańskie pulpeciki – przepis
Składniki:
- tofu naturalne
- sól
- pieprz
- cebula
- przyprawa do mięsa mielonego
- jajko
- bułka tarta
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- puszka białej fasoli
- szklanka mąki
Przygotowanie:
Tofu przełóż do miseczki i rozgnieć porządnie widelcem. Puszkę białej fasoli zblenduj na gładka masę i przełóż do tofu. Dodaj 1 jajko, łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzy, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżki bułki tartej. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej ugnieć dłońmi jak ciasto) i uformuj malutkie pulpeciki. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, dodaj troszkę mąki i bułki tartej i ponownie całość wyrób w dłoniach. Gotowe pulpeciki smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Klopsiki możesz podawać z puree ziemniaczanym jak klasyczne mielone lub przygotować do nich sos śmietanowo-koperkowy.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami
Sos śmietanowo-koperkowy
Składniki:
- warzywna kostka rosołowa
- śmietanka 30 %
sól - pieprz
dużo drobno posiekanego koperku - masło
- mąka
- gałka muszkatołowa
- kilka kropel soku z cytryny
- ząbek czosnku
- pół cebuli
Przygotowanie:
Do szklanki wlej śmietankę 30% i wsyp łyżkę mąki, a następnie dokładnie wymieszaj całość, tak aby nie zostało żadnych grudek. Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego i podsmaż na nim drobno pokrojoną w kostkę połówkę cebuli oraz ząbek czosnku. Gdy warzywa się zarumienią dodaj do nich szklankę bulionu warzywnego. Gdy bulion będzie podgrzany, wlej następnie wcześniej wymieszaną śmietankę z mąką i doprowadź do wrzenia. Dodaj wszystkie przyprawy oraz sporą garść drobno posiekanego koperku i gotowe!
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”