Przepis na wegetariańskie klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym - Piekniejsze.pl

Przepis na wegetariańskie klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym

Klopsiki to popularne danie, które można wykonać na wiele sposobów. Jedną z propozycji jest ich wegetariańska wersja w śmietanowym sosie pełnym świeżo krojonego koperku. Sprawdź nasz przepis.
fot.pexels.com

Pulpeciki w sosie pomidorowym często pojawiają się na naszych stołach, gdyż są szybkie w wykonaniu i smakują całej rodzinie. Tradycyjnie wykonywane są one z mięsa mielonego, jednak przepis ten z łatwością zweganizować i postawić na roślinną wersję, która jest równie pyszna! Jak ją wykonać? Sprawdź nas przepis poniżej.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z “kurczaka”z sosem czosnkowym

Wegetariańskie pulpeciki – przepis

Składniki:

  • tofu naturalne
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • jajko
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • puszka białej fasoli
  • szklanka mąki

Przygotowanie:

Tofu przełóż do miseczki i rozgnieć porządnie widelcem. Puszkę białej fasoli zblenduj na gładka masę i przełóż do tofu. Dodaj 1 jajko, łyżeczkę przyprawy do mięsa mielonego, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzy, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 3 łyżki bułki tartej. Całość dobrze wymieszaj (najlepiej ugnieć dłońmi jak ciasto) i uformuj malutkie pulpeciki. Jeżeli masa będzie zbyt płynna, dodaj troszkę mąki i bułki tartej i ponownie całość wyrób w dłoniach. Gotowe pulpeciki smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Klopsiki możesz podawać z puree ziemniaczanym jak klasyczne mielone lub przygotować do nich sos śmietanowo-koperkowy.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami

Sos śmietanowo-koperkowy

Składniki:

  • warzywna kostka rosołowa
  • śmietanka 30 %
    sól
  • pieprz
    dużo drobno posiekanego koperku
  • masło
  • mąka
  • gałka muszkatołowa
  • kilka kropel soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • pół cebuli

Przygotowanie:
Do szklanki wlej śmietankę 30% i wsyp łyżkę mąki, a następnie dokładnie wymieszaj całość, tak aby nie zostało żadnych grudek. Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego i podsmaż na nim drobno pokrojoną w kostkę połówkę cebuli oraz ząbek czosnku. Gdy warzywa się zarumienią dodaj do nich szklankę bulionu warzywnego. Gdy bulion będzie podgrzany, wlej następnie wcześniej wymieszaną śmietankę z mąką i doprowadź do wrzenia. Dodaj wszystkie przyprawy oraz sporą garść drobno posiekanego koperku i gotowe!

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”