Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami - Piekniejsze.pl

Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami

Gulasz to mięsna potrawa z aromatycznym sosem, którą można także wykonać w wersji roślinnej. Sprawdź przepis na wegetariański gulasz.
Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami /fot. pexels.com

Tradycyjny gulasz to mieszanka mięsa, warzyw i przypraw, z których podczas gotowania wytwarza się aromatyczny i gęsty sos. Danie to świetnie pasuje do kopytek, pyz czy kasz i jest bardzo sycące. W oryginalnej wersji potrawy główną rolę odkrywa mięso, jednak jest wiele ciekawych przepisów na wykonanie jej w wersji wegetariańskiej. Sprawdź jak to zrobić.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”

Wegetariański gulasz

Składniki:

  • kostka sojowa
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • marchewka
  • sól
  • pieprz
  • garść suszonych grzybów
  • litr bulionu
  • mąka pszenna
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • papryka czerwona
  • łyżka papryki wędzonej

Zobacz też: Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem

Przygotowanie:

Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a gdy warzywa się zeszklą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i lekko podsmaż całość. W malutkim garnku zagotuj garść suszonych grzybów. Dodaj do wcześniej podsmażonych warzyw i całość zalej bulionem.

Kostkę sojową namocz w bulionie, liściu laurowym, zielu angielskim, soli i pieprzu, a następnie wyłóż na papierowy ręcznik i odciśnij z namiaru wody. Rozgrzej oliwę a następnie usmaż kostkę sojową na złoty kolor i dodaj do garna z warzywami i bulionem. Gotuj całość przez 15 minut, a następnie dopraw koncentratem pomidorowym lub przecierem, sosem sojowym, solą, pieprzem, wędzoną papryką, czosnkiem niedźwiedzim, a następnie zagęść cały sos mąką pszenną. Podgotuj jeszcze chwilę, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Gulasz podawaj z kopytkami, pyzami, kaszą lub ziemniakami. Świetnym dodatkiem do tego dania jest ogórek kiszony lub surówka z czerwonej kapusty.

Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne gołąbki w sosie pomidorowym?