Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami

Tradycyjny gulasz to mieszanka mięsa, warzyw i przypraw, z których podczas gotowania wytwarza się aromatyczny i gęsty sos. Danie to świetnie pasuje do kopytek, pyz czy kasz i jest bardzo sycące. W oryginalnej wersji potrawy główną rolę odkrywa mięso, jednak jest wiele ciekawych przepisów na wykonanie jej w wersji wegetariańskiej. Sprawdź jak to zrobić.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na roślinne pałeczki z “kurczaka”
Wegetariański gulasz
Składniki:
- kostka sojowa
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- marchewka
- sól
- pieprz
- garść suszonych grzybów
- litr bulionu
- mąka pszenna
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- papryka czerwona
- łyżka papryki wędzonej
Zobacz też: Klasyki w wegetariańskiej wersji. Przepis na pieczeń z jajkiem
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie, a gdy warzywa się zeszklą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i lekko podsmaż całość. W malutkim garnku zagotuj garść suszonych grzybów. Dodaj do wcześniej podsmażonych warzyw i całość zalej bulionem.
Kostkę sojową namocz w bulionie, liściu laurowym, zielu angielskim, soli i pieprzu, a następnie wyłóż na papierowy ręcznik i odciśnij z namiaru wody. Rozgrzej oliwę a następnie usmaż kostkę sojową na złoty kolor i dodaj do garna z warzywami i bulionem. Gotuj całość przez 15 minut, a następnie dopraw koncentratem pomidorowym lub przecierem, sosem sojowym, solą, pieprzem, wędzoną papryką, czosnkiem niedźwiedzim, a następnie zagęść cały sos mąką pszenną. Podgotuj jeszcze chwilę, aż do uzyskania ulubionej konsystencji. Gulasz podawaj z kopytkami, pyzami, kaszą lub ziemniakami. Świetnym dodatkiem do tego dania jest ogórek kiszony lub surówka z czerwonej kapusty.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Jak zrobić roślinne gołąbki w sosie pomidorowym?