Co oprócz mazurka na Wielkanoc? Poznaj nasze pomysły - Piekniejsze.pl

Co oprócz mazurka na Wielkanoc? Poznaj nasze pomysły

Trudno wyobrazić sobie święta bez słodkiego mazurka na stole. Ale jedno ciasto to zdecydowanie za mało, aby uczcić Wielkanoc! Zastanawiasz się, jakie desery przygotować na te wiosenne święta? Czym poczęstować gości, aby opuścili Twój dom z miłymi wspomnieniami? Poznaj nasze propozycje na wielkanocne ciasta, które mogą być godnym towarzystwem dla tradycyjnego mazurka!
fot. materiał partnera

Sernik z owocową pianką

W piekarniku właśnie wygrzewa się ciasto na mazurka? Wykorzystaj to, że masz nagrzany piec i przygotuj sernik z lekką, owocową pianką.

Składniki na sernik z pianką

  • 100 g herbatników,
  • 0,5 kg zmielonego sera,
  • 3 małe jajka,
  • 0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 350 g owoców, np. jagód, malin i truskawek,
  • 1 galaretka o smaku owoców,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 20 g cukru.

Przygotowanie sernika z owocową pianką

Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C, opcja „góra-dół”. Następnie przygotuj keksówkę. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i ułóż na jej dnie herbatniki. Odstaw na bok.

Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na puszystą, błyszczącą pianę. W osobnym naczyniu zmiksuj ze sobą ser, żółtka, mleko skondensowane i budyń śmietankowy. Gdy składniki się połączą, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.

Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika. Po 25 minutach obniż temperaturę do 150°C i piecz jeszcze przez ok. 40 minut. Sernik będzie gotowy, jeśli na wierzchu stanie się idealnie ścięty i mocno zarumieniony. Wtedy wyłącz piec i delikatnie odkrój ciasto od brzegów foremki. Następnie włóż je z powrotem do piekarnika, uchyl drzwiczki i pozostaw deser aż do wystygnięcia. Dzięki temu będzie idealnie równy.

Następnie przygotuj owocową piankę. Włóż owoce i cukier do garnka i zagotuj. Gdy masa będzie dość płynna, zblenduj całość. Na koniec dodaj galaretkę i pozostaw masę do całkowitego wystygnięcia.

Potem ubij śmietankę kremówkę, dodaj ją do owoców i delikatnie zmiksuj. Powinna powstać delikatna pianka. Przełóż ją na sernik, wyrównaj jego powierzchnię i włóż deser do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu pianka stężeje, a poczęstunek stanie się gotowy do podania na stół.

Babka czekoladowa

Babka również należy do tradycyjnych wielkanocnych dań. Jednak np. na portalu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, można ją spotkać głównie w wersji waniliowej lub cytrynowej. Ty przygotuj ją w odsłonie czekoladowej!

Składniki na babkę czekoladową

  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 60 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 50 g cukru.

Przygotowanie babki czekoladowej

Wysmaruj keksówkę lub małą formę na babkę masłem i obsyp bułką tartą albo mąką. Odstaw na bok. Ustaw piekarnik na 180°C, tryb „góra-dół”.

Do garnka dodaj masło i czekolady. Podgrzewaj składniki tak długo, aż się rozpuszczą. Zdejmij naczynie z palnika i wlej do masy mleko. Szybko wymieszaj składniki i odstaw do wystudzenia.

Oddziel białka od żółtek i ubij je na błyszczącą pianę.

Żółtka wymieszaj z chłodną masą czekoladową. Dodaj do niej suche składniki i dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie połącz całość z pianą z białek.

Gotowe ciasto przelej do formy i lekko wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie włóż do środka patyczek i sprawdź, czy babka jest upieczona w środku. Jeśli tak, wyjmij ją, odwróć i przełóż na kratkę. Dzięki temu ciasto będzie idealnie równe i pięknie zaprezentuje się na stole.

Wypróbuj powyższe przepisy i spraw, by świąteczny stół był pełen pysznych deserów.