Co oprócz mazurka na Wielkanoc? Poznaj nasze pomysły
Sernik z owocową pianką
W piekarniku właśnie wygrzewa się ciasto na mazurka? Wykorzystaj to, że masz nagrzany piec i przygotuj sernik z lekką, owocową pianką.
Składniki na sernik z pianką
- 100 g herbatników,
- 0,5 kg zmielonego sera,
- 3 małe jajka,
- 0,5 puszki słodzonego mleka skondensowanego,
- 1 budyń śmietankowy,
- 350 g owoców, np. jagód, malin i truskawek,
- 1 galaretka o smaku owoców,
- 250 ml śmietanki kremówki,
- 20 g cukru.
Przygotowanie sernika z owocową pianką
Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180°C, opcja „góra-dół”. Następnie przygotuj keksówkę. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i ułóż na jej dnie herbatniki. Odstaw na bok.
Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij je na puszystą, błyszczącą pianę. W osobnym naczyniu zmiksuj ze sobą ser, żółtka, mleko skondensowane i budyń śmietankowy. Gdy składniki się połączą, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj całość.
Przelej ciasto do foremki i wstaw do piekarnika. Po 25 minutach obniż temperaturę do 150°C i piecz jeszcze przez ok. 40 minut. Sernik będzie gotowy, jeśli na wierzchu stanie się idealnie ścięty i mocno zarumieniony. Wtedy wyłącz piec i delikatnie odkrój ciasto od brzegów foremki. Następnie włóż je z powrotem do piekarnika, uchyl drzwiczki i pozostaw deser aż do wystygnięcia. Dzięki temu będzie idealnie równy.
Następnie przygotuj owocową piankę. Włóż owoce i cukier do garnka i zagotuj. Gdy masa będzie dość płynna, zblenduj całość. Na koniec dodaj galaretkę i pozostaw masę do całkowitego wystygnięcia.
Potem ubij śmietankę kremówkę, dodaj ją do owoców i delikatnie zmiksuj. Powinna powstać delikatna pianka. Przełóż ją na sernik, wyrównaj jego powierzchnię i włóż deser do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu pianka stężeje, a poczęstunek stanie się gotowy do podania na stół.
Babka czekoladowa
Babka również należy do tradycyjnych wielkanocnych dań. Jednak np. na portalu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, można ją spotkać głównie w wersji waniliowej lub cytrynowej. Ty przygotuj ją w odsłonie czekoladowej!
Składniki na babkę czekoladową
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 60 ml mleka,
- 1 jajko,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 50 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 50 g cukru.
Przygotowanie babki czekoladowej
Wysmaruj keksówkę lub małą formę na babkę masłem i obsyp bułką tartą albo mąką. Odstaw na bok. Ustaw piekarnik na 180°C, tryb „góra-dół”.
Do garnka dodaj masło i czekolady. Podgrzewaj składniki tak długo, aż się rozpuszczą. Zdejmij naczynie z palnika i wlej do masy mleko. Szybko wymieszaj składniki i odstaw do wystudzenia.
Oddziel białka od żółtek i ubij je na błyszczącą pianę.
Żółtka wymieszaj z chłodną masą czekoladową. Dodaj do niej suche składniki i dokładnie wymieszaj. Na koniec delikatnie połącz całość z pianą z białek.
Gotowe ciasto przelej do formy i lekko wyrównaj łyżką. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut. Po tym czasie włóż do środka patyczek i sprawdź, czy babka jest upieczona w środku. Jeśli tak, wyjmij ją, odwróć i przełóż na kratkę. Dzięki temu ciasto będzie idealnie równe i pięknie zaprezentuje się na stole.
Wypróbuj powyższe przepisy i spraw, by świąteczny stół był pełen pysznych deserów.