Przepis na tatar z łososia - Piekniejsze.pl

Przepis na tatar z łososia

Tatar z łososia to idealna przystawka w gorące dni. Jak ją wykonać, aby swym smakiem urzekła nasze podniebienie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na tatar z łososia
Przepis na tatar z łososia, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na tatar z łososia

Składniki:

  • 200-300g świeżego łososia (bez skóry i ości),
  • 1 mała cebula lub 2-3 szalotki,
  • 1 łyżeczka startego imbiru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron,
  • świeża kolendra lub szczypiorek – drobno posiekane,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka musztardy.

Zobacz też:

Przepis na tatar z wołowiny

Przygotowanie:

Na samym początku mięso z łososia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie bardzo drobno siekamy nożem. Po pokrojeniu łosoś wrzucamy do miski.

Zobacz też:

Przepis na rosół bez mięsa

Cebulę lub szalotki obieramy, myjemy i siekamy bardzo drobno, następnie dodajemy do miski z łososiem. Dodajemy starty imbir oraz sok z cytryny do miski. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek, magii, musztardą. Wszystko dokładnie mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na lody jagodowe

Tatar podajemy na talerzu, posypany świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Możesz też podać go z chrupiącym pieczywem lub tostami.

Zobacz też:

Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy 

Pamiętaj, aby używać tylko świeżego i wysokiej jakości łososia. Ze względu na surową formę potrawy, zaleca się wybór łososia z pewnego źródła, najlepiej pasteryzowanego lub mrożonego w celu eliminacji potencjalnych patogenów.