Przepis na rosół bez mięsa - Piekniejsze.pl

Przepis na rosół bez mięsa

Rosół bez mięsa to wyjątkowe danie dla wegetarian. Jak wykonać zupę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis!
Przepis na rosół bez mięsa, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na rosół bez mięsa

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 pietruszka (korzeń),
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 1-2 łyżeczki soli,
  • 2-3 litry wody,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • świeże zioła (np. natka pietruszki, koper) do podania,
  • makaron.

Zobacz też:

Przepis na najlepszą warzywną zapiekankę

Przygotowanie:

Na samym początku w dużym garnku rozgrzewamy olej (lub zaczynamy od wody, jeśli nie używamy oleju). Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy całość przez kilka minut, aż stanie się przezroczysta.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku bzu

Dodajemy marchewkę, seler naciowy, pietruszkę oraz czosnek. Smażymy przez kolejne 5 minut. Dodajemy wodę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 30-40 minut.

Zobacz też:

Przepis na dżem morelowy

Jeśli chcemy dodać makaron, dodajemy go pod koniec gotowania i gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie przed podaniem. Podajemy z posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu.