Przepis na rosół bez mięsa
Rosół bez mięsa to wyjątkowe danie dla wegetarian. Jak wykonać zupę samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis!
Przepis na rosół bez mięsa
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- 1 duża cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- świeżo mielony pieprz do smaku,
- 1-2 łyżeczki soli,
- 2-3 litry wody,
- 1-2 łyżki oleju,
- świeże zioła (np. natka pietruszki, koper) do podania,
- makaron.
Zobacz też:
Przepis na najlepszą warzywną zapiekankę
Przygotowanie:
Na samym początku w dużym garnku rozgrzewamy olej (lub zaczynamy od wody, jeśli nie używamy oleju). Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy całość przez kilka minut, aż stanie się przezroczysta.
Zobacz też:
Dodajemy marchewkę, seler naciowy, pietruszkę oraz czosnek. Smażymy przez kolejne 5 minut. Dodajemy wodę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 30-40 minut.
Zobacz też:
Jeśli chcemy dodać makaron, dodajemy go pod koniec gotowania i gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie przed podaniem. Podajemy z posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu.