Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory
Zostało niespełna pięć tygodni do Świąt Bożego Narodzenia. To oznacza przedświąteczny szał zakupowy i dekoracyjny. Coraz częściej szukamy także inspiracji na rozmaite przepisy, które wprowadzą nas w ten magiczny czas.
Dziś przychodzimy z inspiracją na zimowy i aromatyczny napar świąteczny, pełem przypraw i naturalnej słodyczy.
Zobacz też: Przepis na aromatyczny napar z jabłek, żurawiny i czarnego bzu!
Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory
Składniki
- 1 l wody
- 1 laska cynamonu
- 3-4 goździki
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm), pokrojony w plasterki
- skórka z 1 pomarańczy (najlepiej ekologicznej)
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (do smaku)
- garść suszonych owoców (np. jabłka, żurawina, rodzynki)
- opcjonalnie: gałązka rozmarynu lub kilka ziarenek kardamonu
Przygotowanie
Wlej wodę do garnka i dodaj przyprawy: laskę cynamonu, goździki, anyż, imbir oraz kardamon. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz suszone owoce. Doprowadź wszystko do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby smaki się połączyły. Zdejmij z ognia i odczekaj kilka minut, aby napar lekko ostygł. Dodaj sok z cytryny i miód lub syrop klonowy. Dobrze wymieszaj.
Przelej napar do kubków lub szklanek. Udekoruj np. plasterkiem pomarańczy, laską cynamonu lub gałązką rozmarynu.
Na zdrowie!
Zobacz też: Tym leczyli się nasi przodkowie. Napar z dziewanny skuteczny przeciw wirusom i bakteriom!