Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory  - Piekniejsze.pl

Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory 

Przepis na zimowy napar świąteczny.

Zostało niespełna pięć tygodni do Świąt Bożego Narodzenia. To oznacza przedświąteczny szał zakupowy i dekoracyjny. Coraz częściej szukamy także inspiracji na rozmaite przepisy, które wprowadzą nas w ten magiczny czas. 

Dziś przychodzimy z inspiracją na zimowy i aromatyczny napar świąteczny, pełem przypraw i naturalnej słodyczy.

Zobacz też: Przepis na aromatyczny napar z jabłek, żurawiny i czarnego bzu! 

Przepis na świąteczny napar. Idealny na zimowe wieczory 

Składniki

  • 1 l wody
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm), pokrojony w plasterki
  • skórka z 1 pomarańczy (najlepiej ekologicznej)
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (do smaku)
  • garść suszonych owoców (np. jabłka, żurawina, rodzynki)
  • opcjonalnie: gałązka rozmarynu lub kilka ziarenek kardamonu

Przygotowanie

Wlej wodę do garnka i dodaj przyprawy: laskę cynamonu, goździki, anyż, imbir oraz kardamon. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz suszone owoce. Doprowadź wszystko do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aby smaki się połączyły. Zdejmij z ognia i odczekaj kilka minut, aby napar lekko ostygł. Dodaj sok z cytryny i miód lub syrop klonowy. Dobrze wymieszaj. 

Przelej napar do kubków lub szklanek. Udekoruj np. plasterkiem pomarańczy, laską cynamonu lub gałązką rozmarynu.

Na zdrowie!

Zobacz też: Tym leczyli się nasi przodkowie. Napar z dziewanny skuteczny przeciw wirusom i bakteriom!