Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce
Brakuje Ci pomysłów na obiad każdego dnia? A może zaprosiłaś gości i chciałabyś przygotować coś oryginalnego?
Przychodzimy z przepisem na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce, które są świetnym dodatkiem zarówno do mięs, jak i ryb!
Zobacz też: Pomysł na jesienny obiad. Leczo z batatów
Przepis na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce
Składniki
- cukinia – 1 szt,
- bułka tarta – 200g,
- parmezan – 100g,
- jajka – 2 szt,
- mąka – 100g,
- pieprz – do smaku
Sos
- jogurt naturalny – 100g,
- majonez – 3 łyżki,
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj, osusz i pokrój na grubsze paski cukinię. Posyp niewielką ilością mąki i odstaw. Bułkę tartą, parmezan oraz pieprz połącz w jednej misce. W drugiej misce roztrzep jajka. Każdy pasek cukinii mocz w masie jajecznej, a następnie w bułce tartej. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 25 minut, aż frytki się zarumienią. Po ostudzeniu oprusz solą.
Smacznego!
Zobacz też: Domowy chleb ze śliwkami