Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce - Piekniejsze.pl

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce

Pomysł na oryginalne frytki!

Brakuje Ci pomysłów na obiad każdego dnia? A może zaprosiłaś gości i chciałabyś przygotować coś oryginalnego?

Przychodzimy z przepisem na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce, które są świetnym dodatkiem zarówno do mięs, jak i ryb!

Zobacz też: Pomysł na jesienny obiad. Leczo z batatów

Przepis na frytki z cukinii w parmezanowej skorupce

Składniki

  • cukinia – 1 szt,
  • bułka tarta – 200g, 
  • parmezan – 100g,
  • jajka – 2 szt, 
  • mąka – 100g, 
  • pieprz – do smaku

Sos 

  • jogurt naturalny – 100g, 
  • majonez – 3 łyżki, 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj, osusz i pokrój na grubsze paski cukinię. Posyp niewielką ilością mąki i odstaw. Bułkę tartą, parmezan oraz pieprz połącz w jednej misce. W drugiej misce roztrzep jajka. Każdy pasek cukinii mocz w masie jajecznej, a następnie w bułce tartej. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez około 25 minut, aż frytki się zarumienią. Po ostudzeniu oprusz solą.

Smacznego!

Zobacz też: Domowy chleb ze śliwkami