Przepis na chinkali - Piekniejsze.pl

Przepis na chinkali

Chinkali to tradycyjne pierożki z kuchni gruzińskiej. Jak je samodzielnie przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na chinkali
Przepis na chinkali, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Chinkali są to tradycyjne pierożki z kuchni gruzińskiej. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a w dodatku szybkie! Sprawdź najlepszy przepis na pierożki chinkali i zaskocz ich pysznym smakiem swoich domowników!

Zobacz też:

Przepis na makaron penne z brokułami i parmezanem

Przepis na chinkali

Składniki:

  • mielona wołowina (200 gramów),
  • bulionetka drobiowa Knorr (3 sztuki),
  • mielone mięso wieprzowe z łopatki (300 gramów),
  • mielona jagnięcina z łopatki (400 gramów),
  • mąka pszenna (800 gramów),
  • jajka (2 sztuki),
  • kolendra (1 pęczek),
  • natka pietruszki (1 pęczek),
  • papryka chili (2 sztuki),
  • kminek (1 łyżeczka),
  • sól (1 łyżeczka),
  • ząbek czosnku (2 sztuki),
  • cebula,
  • pieprz czarny mielony.

Zobacz też:

Przepis na penne all’arrabbiata

Przygotowanie:

Na samym początku w miseczce mieszamy mąkę z jedną łyżeczką soli. Następnie dodajemy jajko oraz 1,5 szklanki ciepłej wody. Następnie za pomocą dłoni wyrabiamy ciasto. Warto pamiętać, aby przykryć je folią i odstawić w ciepłe miejsce.

Zobacz też:

Przepis na pyszne pączki

W osobnej misce umieszczamy wołowinę, wieprzowinę oraz jagnięcinę. Doprawiamy ją kminkiem oraz pieprzem. Następnie drobno siekamy cebulę, czosnek, papryczkę chili, natkę kolendry oraz pietruszki. Składniki dorzucamy do mięsa, doprawiamy solą i ponownie mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na ciasto toffi

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, tak aby było cienkie (około 1,5 cm). Wycinamy z niego średniej wielkości kółka. W międzyczasie w garnku zagotowujemy 3 litry wody, do której wrzucamy 3 bulionetki rosołowe.

Zobacz też:

Przepis na frytki z batatów

Na każde kółko wykładamy łyżkę farszu. Następnie zawijamy ciasto, tak aby fałd pojawił się na górze. Tak przygotowane pierożki gotujemy w bulionie, do momentu aż nie wypłyną na powierzchnie. Gotowe!

Na czasie

Brak danych.