Przepis na aromatyczny napar z jabłek, żurawiny i czarnego bzu!
Czy nam się to podoba, czy nie – jesień zawitała do nas na dobre. Wraz z nią nastały chłodniejsze dni i krótsze wieczory, po których chętnie szukamy szybkiego sposobu na rozgrzanie się oraz zapewnienie odporności.
Dziś przychodzimy z przepisem na napar z jabłek, żurawiny i czarnego bzu. Owoce te są bogate w witaminy i antyoksydanty, co sprawia, że napar nie tylko rozgrzewa, ale także korzystnie wpływa na zdrowie.
Zobacz też: Właściwości zdrowotne herbaty rumiankowej
Przepis na aromatyczny napar z jabłek, żurawiny i czarnego bzu!
Składniki
- 1 jabłko
- garść świeżej lub suszonej żurawiny
- 1-2 łyżki suszonych owoców czarnego bzu
- 1 litr wody
- opcjonalnie: miód ,cynamon, goździki dla dodatkowego smaku
Przygotowanie
Umyj i pokrój w cienkie plasterki jabłko. Jeśli jabłko jest ekologiczne możesz pozostawić skórkę. Jeśli używasz świeżej żurawiny, umyj ją pod bieżącą wodą. Suszoną żurawinę można dodać bez wcześniejszego przygotowania.
Sprawdź, czy suszone owoce czarnego są czyste.
Gotowanie
Do garnka wlej 1 litr wody. Dodaj jabłko, żurawinę oraz suszone owoce czarnego bzu. Jeśli używasz cynamonu lub goździków dodaj te teraz.
Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu przez maksymalnie 15 minut. Gdy owoce zmiękną, przecedź napar przez sitko w celu usunięcia owoców.
Dodaj miód do lekko przestudzonego naparu.
Podawaj na ciepło.
Na zdrowie!
Zobacz też: Tym leczyli się nasi przodkowie. Napar z dziewanny skuteczny przeciw wirusom i bakteriom!