Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Już niedługo będziemy żegnać Stary Rok podczas Sylwestrowych imprez. Na magiczny wieczór zakrapiany alkoholem świetnie sprawdzą się łatwe w przygotowaniu przekąski. Przedstawiamy przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego.
Zobacz też:
Przepis na zapiekanki a la pizza
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego.
- 250 g mrożonego szpinaku,
- 1 jajko,
- 100 g sera sałatkowego typu feta,
- 100 g tartego sera mozzarella,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, szczypta chili.
Zobacz też:
Przepis na tartę kajmakowo-orzechową
Przygotowanie:
Na samym początku rozmrażamy szpinak. Gdy będzie rozmrożony porządnie odciskamy go z wody. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję na pieczenie góra-dół.
Zobacz też:
Kolejnym krokiem jest rozłożenie ciasta francuskiego i delikatne jego rozwałkowanie. W miseczce dokładnie rozbijamy jajko. Następnie za pomocą pędzla smarujemy nim ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy poszarpany ser feta.
Zobacz też:
Przepis na wigilijny kompot z suszu
Następnie na ser feta wykładamy mozzarellę i posiekany szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wyłożenie na wierzch ciasta francuskiego szpinaku. Następnie doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym czosnkiem i chilli.
Zobacz też:
Przepisy na drinki bezalkoholowe
Następnie zawijamy całość w roladę od dłuższego boku. Za pomocą noża tniemy ją na około 20 kawałków. Następnie każdy z nich wykładamy na blachę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Po wstawieniu do piekarnika, całość pieczemy 30 minut. Gotowe!