Przepis na puszyste pancakes - Piekniejsze.pl

Przepis na puszyste pancakes

Większość z nas próbowało je zrobić, ale zwykle wychodzą mało puszyste i oklapnięte. Jak poprawnie zrobić amerykańskie pancakes?

Składniki

  • 300 ml. mleka (1 i ½ szklanki)
  • 1 jajko
  • 300 g. mąki (2 szklanki)
  • 60 g. cukru (¼ szklanki)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 g. roztopionego masła (2 łyżki)

Krok po kroku

  1. Weź miskę i wlej do niej mleko, rozbij jajko i ubij trzepaczką.
  2. Weź drugą miskę i wrzuć do niej wszystkie suche składniki.
  3. Do suchych wymieszanych składników wlej mokre z pierwsze miski.
  4. Dolej roztopionego masła i mieszaj. Mogą pozostać grudki, lecz postaraj się by nie pozostały ślady mąki.
  5. Odstaw ciasto na 5 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię.
  6. Nakładaj na patelnię ciasto po ok. 100 ml. Będą to mniej więcej 3 łyżki. Smaż na zmniejszonej mocy.
  7. Po jakimś czasie powinny pojawić się bąble, a ciasto na krawędziach powinno się ściąć. Wtedy dolej 1 łyżkę ciasta na środek każdego naleśnika.
  8. Przewróć placka i smaż go z drugiej strony. Powinien być lekko brązowy.
  9. Podaj gotowe pancakes z syropem klonowym, ulubionymi owocami i bitą śmietaną.