Przepis na sałatkę Cezar

Sałatka Cezar to idealny pomysł na szybki, łatwy, lekki i zdrowy posiłek. Jej przygotowanie trwa około 20 minut i może stanowić samodzielny posiłek lub dodatek do potrawy. Przedstawiamy najlepszy przepis na sałatkę Cezar.
Zobacz też:
Przepis na sałatkę Cezar
Składniki:
- 300 g filetu z kurczaka,
- 1 łyżka oliwy + do skropienia,
- 1/2 większej główki sałaty rzymskiej,
- 6 łyżek tartego parmezanu,
- 10 cm kawałek bagietki,
- 4 łyżki majonezu,
- 1 mały ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka sosu worcestershire.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Filet z kurczaka dokładnie oczyszczamy z błonek. Następnie kroimy go w paseczki oraz doprawiamy solą i pieprzem. Patelnię rozgrzewamy olejem, na którym następnie smażymy kawałki kurczaka.
Zobacz też:
W międzyczasie kroimy bagietkę a małe kawałki. Gdy zdejmiemy z patelni kurczaka, smażymy na niej bagietkę, na małym ogniu, przez około 5 minut. Gdy grzanki staną się kruche, odkładamy je do miseczki.
Zobacz też:
Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół
Następnym krokiem jest przygotowanie sosu Cezar, Do miseczki wkładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy do niego majonez, musztardę, sok z cytryny lub ocet winny oraz sos worcestershire. Całość doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszając ze sobą składniki.
Zobacz też:
Przepis na zdrowy zielony koktajl z otrębami
Przygotowujemy miskę. Wkładamy do niej pokrojoną sałatę rzymską. Dodajemy kurczaka i grzanki. Na to wylewamy sos Cezar i odrobinę parmezanu. Całość dokładnie mieszamy. Ponownie wierzch posypujemy parmezanem. Sałatka gotowa! Smacznego.