Kremowa zupa serowa. Jest pyszna!
Szukasz przepisu na sytą, pyszną i szybką w wykonaniu zupę krem? To doskonały wybór na szybki obiad, który nie tylko nasyci, ale także rozgrzeje i zachwyci smakiem.
Dziś przychodzimy z przepisem na kremową zupę serową!
Zobacz też: Brokułowa zupa krem z pieczonym łososiem
Serowa zupa krem
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni ziemniak
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 g sera żółtego (np. cheddar, gouda lub edam)
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek) do dekoracji
Przygotowanie
Obierz cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i ziemniak. Pokrój je na mniejsze kawałki, aby łatwiej się gotowały. W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i czosnek, smaż je przez około 3 minuty. Dodaj pokrojone marchewki, pietruszkę oraz ziemniaka. Smaż przez kilka minut, mieszając.
Wlej bulion do garnka, przykryj i gotuj przez około 20-25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Zblenduj zupę na gładką masę.
Teraz przelej zupę do garnka i dodaj starty ser. Mieszaj cały czas, aż się rozpuści. Dodaj śmietanę, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu dla dobrego połączenia smaków.
Podawaj ze świeżymi ziołami.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędna zupa krem z kukurydzy z mlekiem koksowym