Sernik na zimno z malinami. Przepis idealny na lato - Piekniejsze.pl

Sernik na zimno z malinami. Przepis idealny na lato

Sernik na zimno z malinami to prawdziwy król wśród deserów. Smakuje idealnie, zwłaszcza podczas upałów. Przedstawiamy przepis.
Sernik na zimno z malinami. Przepis idealny na lato
Sernik na zimno z malinami. Przepis idealny na lato, fot. pixabay.com

Na upały przychodzą z ratunkiem desery na zimno. Są pyszne oraz proste w przygotowaniu, dodatkowo wykorzystujemy często przy ich wykonaniu owoce sezonowe. Przedstawiamy najlepszy przepis na sernik na zimno z malinami!

Zobacz też:

Owoce: które są najzdrowsze?

Przepis na sernik na zimno z malinami

Składniki:

  • 170 g ciastek kakaowych,
  • 50 g masła,
  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 250 g mascarpone,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii,
  • 300 ml śmietany kremówki 30%,
  • 10 g żelatyny w proszku,
  • 350 – 400 g malin,
  • 2 opakowania galaretki malinowej (każda na 500 ml wody).

Zobacz też:

Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu

Przygotowanie:

Aby przygotować sernik na zimno z malinami, musimy wykonać wiele ważnych etapów, jednak nie jest to trudny przepis. Zaczynamy!

Masło oraz ciasteczka kakaowe połącz w masę za pomocą miksera. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a na jej spód wysypujemy masę ciasteczkową. Dokładnie ubijamy dłońmi, a następnie przyklepujemy widelcem.

Teraz zabieramy się za wykonanie masy serowej. Do miksera dajemy twaróg, serek mascarpone, cukier puder i wanilię. Miksujemy tak długo, aż nie powstanie jednolita masa, która nie będzie zawierała grudek. Żelatynę rozpuszczamy w około 50 ml zimnej wody. Następnie lekko podgrzewamy ją na palniku. Dodajemy ją do masy serowej i ponownie miksujemy, aby składniki się ze sobą połączyły.

Zobacz też:

Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny

W osobnej miseczce ubijamy śmietanę 30%. Następnie również przekładamy ją do masy serowej i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na spód ciasteczkowy i wyrównujemy szpatułką. Całość wsadzamy do lodówki, aby masa serowa lekko się scieła.

W gotującej się wodzie rozpuszczamy galaretki malinowe. Następnie czekamy, aż lekko ostygną. Z lodówki wyjmujemy sernik i układamy na nim maliny. Na nie wylewamy odrobinę galaretki i wkładamy je do lodówki na 5 minut, Następnie wylewamy resztę galaretki. Ostawiamy do lodówki. Po kilku godzinach ciasto gotowe!