Przepis na aromatyczny krem z pieczonych pomidorów
Zupy krem to nie tylko smaczny, ale i zdrowy pomysł na posiłek. Są sycące, łatwe do przygotowania i można je modyfikować na wiele sposobów, aby wpasować się w różne gusta i preferencje dietetyczne. Dziś przychodzimy z przepisem na aromatyczny krem z pieczonych pomidorów!
Zobacz też: Zupa krem z marchewki i batatów. Idealna dla osób na diecie lekkostrawnej
Aromatyczna zupa krem z pieczonych pomidorów
Składniki
- dojrzałe pomidory – 1,5 kg
- duża cebula – 1 szt
- czosnek – 4 ząbki
- czerwona papryka – 1 szt
- marchewka – 1 szt
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- bulion warzywny – 500 ml
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
- sól i pieprz – do smaku
- świeże zioła: bazylia, tymianek (opcjonalnie)
- parmezan lub mozzarella – do posypania
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W tym czasie przekrój pomidory na pół. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki. Obierz czosnek. Paprykę przekrój na pół oraz usuń z nich gniazda nasienne. Marchewkę obierz i pokrój na małe kawałki.
Przygotowane warzywa umieść na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz przez około 35 minut do zarumienienia się warzyw.
Upieczone warzywa włóż do dużego garnka. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem oraz ziołami wedle uznania. Po wlaniu do misek udekoruj startym parmezanem lub mozzarellą.
Smacznego!
Zobacz też: Pomysł na pyszną kolację! Smażona mozzarella z pomidorami i pesto