Przepis na aromatyczny krem z pieczonych pomidorów - Piekniejsze.pl

Przepis na aromatyczny krem z pieczonych pomidorów

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa krem z pieczonych pomidorów!

Zupy krem to nie tylko smaczny, ale i zdrowy pomysł na posiłek. Są sycące, łatwe do przygotowania i można je modyfikować na wiele sposobów, aby wpasować się w różne gusta i preferencje dietetyczne. Dziś przychodzimy z przepisem na aromatyczny krem z pieczonych pomidorów! 

Zobacz też: Zupa krem z marchewki i batatów. Idealna dla osób na diecie lekkostrawnej

Aromatyczna zupa krem z pieczonych pomidorów 

Składniki

  • dojrzałe pomidory – 1,5 kg
  • duża cebula – 1 szt
  • czosnek – 4 ząbki 
  • czerwona papryka – 1 szt 
  • marchewka – 1 szt 
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki 
  • bulion warzywny – 500 ml
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka 
  • sól i pieprz – do smaku 
  • świeże zioła: bazylia, tymianek (opcjonalnie)
  • parmezan lub mozzarella – do posypania 

Przygotowanie 

Rozgrzej piekarnik do 200°C. W tym czasie przekrój pomidory na pół. Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki. Obierz czosnek. Paprykę przekrój na pół oraz usuń z nich gniazda nasienne. Marchewkę obierz i pokrój na małe kawałki. 

Przygotowane warzywa umieść na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Piecz przez około 35 minut do zarumienienia się warzyw. 

Upieczone warzywa włóż do dużego garnka. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. 

Ugotowane warzywa z bulionem zblenduj na gładką konsystencję. Dopraw solą i pieprzem oraz ziołami wedle uznania. Po wlaniu do misek udekoruj startym parmezanem lub mozzarellą. 

Smacznego!

Zobacz też: Pomysł na pyszną kolację! Smażona mozzarella z pomidorami i pesto