Przepis na drożdżowe paluchy
Drożdżowe paluchy to dodatek do zup oraz świetna przekąska pomiędzy posiłkami. Jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, a zachwyca swym ziołowym smakiem. Sprawdź najlepszy przepis na drożdżowe paluchy!
Zobacz też:
Przepis na makaronową zapiekankę z kurczakiem
Przepis na drożdżowe paluchy
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- drożdże suszone,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml mleka,
- 2 żółtka,
- 100 g ziołowego twarożku,
- 1 łyżka mleka,
- białko,
- zioła prowansalskie,
- sezam.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do nich drożdże, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Mleko w międzyczasie lekko podgrzewamy i dolewamy je do mąki. Następnie do całości wbijamy dwa żółtka i ponownie mieszamy.
Gdy wyrobimy ciasto dłońmi, formujemy z niego kulkę. Następnie smarujemy je oliwą. Ciasto musimy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je.
Następnie kroimy je na paski. Każdy z nich dokładnie smarujemy twarożkiem ziołowym, a następnie skręcamy kilka razy. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Paluchy poskręcane odkładamy na blaszkę i pozwalamy im rosnąć kolejne 20 minut.
Nim włożymy paluchy do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy wierzch sezamem i ziołami prowansalskimi. Paluchy pieczemy 20 minut, aż nie uzyskają złotego koloru.