Przepis na drożdżowe paluchy - Piekniejsze.pl

Przepis na drożdżowe paluchy

Paluchy to idealna przekąska, ale również świetny dodatek do na przykład zup. Sprawdź najlepszy przepis na wykonanie paluchów drożdżowych.
Przepis na drożdżowe paluchy
Przepis na drożdżowe paluchy, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Drożdżowe paluchy to dodatek do zup oraz świetna przekąska pomiędzy posiłkami. Jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu, a zachwyca swym ziołowym smakiem. Sprawdź najlepszy przepis na drożdżowe paluchy!

Zobacz też:

Przepis na makaronową zapiekankę z kurczakiem

Przepis na drożdżowe paluchy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • drożdże suszone,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 250 ml mleka,
  • 2 żółtka, 
  • 100 g ziołowego twarożku, 
  • 1 łyżka mleka, 
  • białko,
  • zioła prowansalskie,
  • sezam.

Zobacz też:

Przepis na kluski śląskie

Przygotowanie:

Na samym początku do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do nich drożdże, cukier i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Mleko w międzyczasie lekko podgrzewamy i dolewamy je do mąki. Następnie do całości wbijamy dwa żółtka i ponownie mieszamy.

Gdy wyrobimy ciasto dłońmi, formujemy z niego kulkę. Następnie smarujemy je oliwą. Ciasto musimy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy je.

Następnie kroimy je na paski. Każdy z nich dokładnie smarujemy twarożkiem ziołowym, a następnie skręcamy kilka razy. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Paluchy poskręcane odkładamy na blaszkę i pozwalamy im rosnąć kolejne 20 minut.

Nim włożymy paluchy do piekarnika, smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy wierzch sezamem i ziołami prowansalskimi. Paluchy pieczemy 20 minut, aż nie uzyskają złotego koloru.