Śniadanie palce lizać! Jajka na chmurce - Piekniejsze.pl

Śniadanie palce lizać! Jajka na chmurce

Tak pysznego i pięknego śniadania jeszcze nie jadłaś!

Jajka są jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych na całym świecie. Ich popularność ceniona jest za możliwość ich wykorzystania na wiele sposobów. Ale czy kiedykolwiek jadłaś jajka na chmurce? To wykonanie z pewnością zapadnie Ci w pamięci! 

Zobacz też: Śniadanie dla miłośników francuskiej kuchni. Zróbmy razem Crocque Madame!

Obłędne jajka w chmurce 

Składniki 

  • jajka – 2 szt
  • sól i pieprz – do smaku 
  • płatki chili, pokrojony i usmażony boczek, szczypiorek – opcjonalnie

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 230 °C. 

Oddziel białka od żółtek. Każde z żółtek powinno znaleźć się w osobnej miseczce. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie przemieszaj ubitą masę łopatką. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż na nią za pomocą łyżki ubite białka tworząc dwie formy z lekkim wgłębieniem w środku. Piecz przez około 2 minuty aż białka się zetną.  Wyjmij z piekarnika blachę i wlej do wgłębień po jednym żółtku. Piecz przez 3 minuty. 

Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp płatkami chili, kawałkami boczku lub szczypiorkiem.

Smacznego! 

Zobacz też: Śniadanie w 10 minut! Przepis na omlet ze szpinakiem, awokado i fetą

Na czasie

Brak danych.