Śniadanie palce lizać! Jajka na chmurce
Jajka są jednym z najczęstszych wyborów śniadaniowych na całym świecie. Ich popularność ceniona jest za możliwość ich wykorzystania na wiele sposobów. Ale czy kiedykolwiek jadłaś jajka na chmurce? To wykonanie z pewnością zapadnie Ci w pamięci!
Zobacz też: Śniadanie dla miłośników francuskiej kuchni. Zróbmy razem Crocque Madame!
Obłędne jajka w chmurce
Składniki
- jajka – 2 szt
- sól i pieprz – do smaku
- płatki chili, pokrojony i usmażony boczek, szczypiorek – opcjonalnie
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 230 °C.
Oddziel białka od żółtek. Każde z żółtek powinno znaleźć się w osobnej miseczce. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie przemieszaj ubitą masę łopatką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż na nią za pomocą łyżki ubite białka tworząc dwie formy z lekkim wgłębieniem w środku. Piecz przez około 2 minuty aż białka się zetną. Wyjmij z piekarnika blachę i wlej do wgłębień po jednym żółtku. Piecz przez 3 minuty.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp płatkami chili, kawałkami boczku lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz też: Śniadanie w 10 minut! Przepis na omlet ze szpinakiem, awokado i fetą