Wielkanoc. 5 przepisów na faszerowane jajka - Piekniejsze.pl

Wielkanoc. 5 przepisów na faszerowane jajka

Za kilka dni świętować będziemy Wielkanoc, która charakteryzuje się pojawiającymi się na stole tradycyjnymi potrawami. Przedstawiamy przepisy na 5 z nich.
Wielkanoc
fot. pixabay

Już za niedługo wraz z rodziną zasiądziemy przy wielkanocnym stole. Święta te charakteryzują się wieloma tradycyjnymi potrawami, które od lat cieszą nasze podniebienia. W tym czasie królują jajka w przeróżnych postaciach. Wiadomym jest, że nie wyobrażamy sobie śniadania bez jajek faszerowanych. Poniżej przedstawiamy 5 przepisów.

#1 Faszerowane jajka z pieczarkami

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 5 pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Gdy jajka są ugotowane na twardo obieramy je ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. W międzyczasie na maśle podsmażamy pokrojone na kostkę pieczarki i cebulę. Gdy ostygną łączymy je z żółtkami. Następnie dodajemy majonez i mieszamy całość. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Gdy farsz jest gotowy napełniamy nim połówki jajek.

jajka faszerowane z pieczarkami
fot. facebook/wypasionakuchnia

#2 Faszerowane jajka ze szpinakiem

Składniki:

  • 10 jajek,
  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • 1 łyżka majonezu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Gdy jajka są ugotowane na twardo obieramy je ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. Na maśle podsmażamy poszatkowaną cebulę. Po około 2 minutach dodajemy do niej szpinak oraz pokrojony czosnek. Całoś dusimy przez około 3 minuty, po czym przyprawiamy pieprzem i solą. W blenderze miksujemy szpinak wraz z sokiem z cytryny, majonezem, jogurtem i żółtkami. Farszem wypełniamy połówki jajek.

jajka faszerowane ze szinakiem
fot. instagram/beepl.sklep

#3 Faszerowane jajka z rzeżuchą

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 plastry szynki,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 garście rzeżuchy,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

Gdy jajka są ugotowane na twardo obieramy je ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. Następnie kroimy szynkę na kostkę. Siekamy drobno rzeżuchę. W misce rozgniatamy żółtka, które mieszamy z szynką, majonezem i rzeżuchą. Doprawiamy pieprzem i solą. Farszem wypełniamy jajka.

Zobacz też: Rzeżucha – jakie ma właściwości? Sposób hodowania

jajka faszerowane z rzeżuchą
fot. instagram/thermomix_latwoiprzyjemnie

#4 Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

  • 4 jajka gotowane na twardo,
  • łyżka majonezu,
  • 50 g wędzonego łososia,
  • 1 cebula,
  • 8 oliwek,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 1 garść koperku.

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. Na desce siekamy cebulkę oraz koperek. Łososia i oliwki drobno kroimy. Następnie widelcem rozgniatamy żółtka, do których dodajemy majonez, łososia, cebulę, koperek, oliwki oraz pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy, a gotowym farszem wypełniamy połówki jajek.

jajka faszerowane z łososiem
fot. instagram/chwila_slodyczy

#5 Jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 50 g szynki,
  • 5 rzodkiewek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Jajka ugotowane na twardo obieramy je ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. Następnie drobno siekamy szczypiorek oraz kroimy rzodkiewkę i szynkę. Żółtka rozgniatamy, po czym dodajemy do nich majonez, szczypiorek, rzodkiewkę i szynkę. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy połówki jajek.

jajka faszerowane z rzodkiewką i szynką
fot. instagram/hiperinsulinka