Wielkanoc. 5 przepisów na faszerowane jajka
Już za niedługo wraz z rodziną zasiądziemy przy wielkanocnym stole. Święta te charakteryzują się wieloma tradycyjnymi potrawami, które od lat cieszą nasze podniebienia. W tym czasie królują jajka w przeróżnych postaciach. Wiadomym jest, że nie wyobrażamy sobie śniadania bez jajek faszerowanych. Poniżej przedstawiamy 5 przepisów.
#1 Faszerowane jajka z pieczarkami
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- 5 pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gdy jajka są ugotowane na twardo obieramy je ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. W międzyczasie na maśle podsmażamy pokrojone na kostkę pieczarki i cebulę. Gdy ostygną łączymy je z żółtkami. Następnie dodajemy majonez i mieszamy całość. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Gdy farsz jest gotowy napełniamy nim połówki jajek.
#2 Faszerowane jajka ze szpinakiem
Składniki:
- 10 jajek,
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół cebuli,
- 1 łyżka majonezu,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Gdy jajka są ugotowane na twardo obieramy je ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. Na maśle podsmażamy poszatkowaną cebulę. Po około 2 minutach dodajemy do niej szpinak oraz pokrojony czosnek. Całoś dusimy przez około 3 minuty, po czym przyprawiamy pieprzem i solą. W blenderze miksujemy szpinak wraz z sokiem z cytryny, majonezem, jogurtem i żółtkami. Farszem wypełniamy połówki jajek.
#3 Faszerowane jajka z rzeżuchą
Składniki:
- 8 jajek,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 plastry szynki,
- 1 łyżka musztardy,
- 3 garście rzeżuchy,
- pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Gdy jajka są ugotowane na twardo obieramy je ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. Następnie kroimy szynkę na kostkę. Siekamy drobno rzeżuchę. W misce rozgniatamy żółtka, które mieszamy z szynką, majonezem i rzeżuchą. Doprawiamy pieprzem i solą. Farszem wypełniamy jajka.
Zobacz też: Rzeżucha – jakie ma właściwości? Sposób hodowania
#4 Jajka faszerowane z łososiem
Składniki:
- 4 jajka gotowane na twardo,
- łyżka majonezu,
- 50 g wędzonego łososia,
- 1 cebula,
- 8 oliwek,
- pieprz i sól do smaku,
- 1 garść koperku.
Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. Na desce siekamy cebulkę oraz koperek. Łososia i oliwki drobno kroimy. Następnie widelcem rozgniatamy żółtka, do których dodajemy majonez, łososia, cebulę, koperek, oliwki oraz pieprz i sól do smaku. Całość mieszamy, a gotowym farszem wypełniamy połówki jajek.
#5 Jajka faszerowane z szynką i rzodkiewką
Składniki:
- 5 jajek,
- 50 g szynki,
- 5 rzodkiewek,
- pół pęczka szczypiorku,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Jajka ugotowane na twardo obieramy je ze skórki, kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtko, które przekładamy do miski. Następnie drobno siekamy szczypiorek oraz kroimy rzodkiewkę i szynkę. Żółtka rozgniatamy, po czym dodajemy do nich majonez, szczypiorek, rzodkiewkę i szynkę. Całość doprawiamy pieprzem i solą, a następnie dokładnie mieszamy. Gotowym farszem wypełniamy połówki jajek.