Przepis na pyszny krem z cebulii
Cebula to idealny naturalny antybiotyk, który pomaga zwalczać przeziębienia i uodparnaić nasz organizm. Jak wykonać pyszny, jesienny krem cebulowy? Przedstawiamy przepis na wspaniałą zupę z cebulii.
Zobacz też:
Przepis na aksamitny krem z dynii
Przepis na pyszny krem z cebulii
Składniki:
- 500 g cebuli (około 5-6 średnich cebul), pokrojonych w cienkie plasterki,
- 50 g masła,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 litr bulionu (wołowego lub warzywnego dla wersji wegetariańskiej),
- 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka mąki,
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
- Bagietka lub inne chrupiące pieczywo,
- 100 g startego sera gruyère lub innego mocno topiącego się sera (opcjonalnie).
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku na dużej patelni lub w garnku, rozgrzewamy masło z olejem na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i smażymy, często mieszając, aż zmięknie i zacznie się karmelizować (około 15-20 minut). Niech nabierze złotobrązowego koloru, ale trzeba uważać, by się nie przypaliła.
Zobacz też:
Dodajemy cukier w połowie smażenia, co pomoże cebuli się skarmelizować. Gdy cebula jest już skarmelizowana, dodajemy mąkę i smażymy razem przez około 2 minuty. Następnie, delikatnie wlewamy wino, a poźniej bulion.
Zobacz też:
Przepis na idealną herbatę mrożoną z truskawkami
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zupa powinna nieco zgęstnieć. Po ugotowaniu, doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku.
Zobacz też:
Przepis na jesienną sałatkę warzywną
Bagietkę kroimy w plastry i rumienimy w piekarniku lub na patelni. Na wierzch każdego kawałka pieczywa kładziemy trochę startego sera i zapiekamy, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić. Do wypełnionych zupą misek wkładamy po kawałku zapiekanego pieczywa z serem.