Przepis na chinkali - Piekniejsze.pl

Przepis na chinkali

Chinkali to gruzińskie pierożki, które zachwycają swym niezwykłym smakiem. Jak wykonać je samodzielnie? Sprawdź nasz przepis.
Przepis na chinkali
Przepis na chinkali, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na chinkali

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200-250 ml wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 500 g mięsa mielonego (może to być mieszanka wieprzowego i wołowego),
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona,
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • Sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie),
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu.

Zobacz też:

Przepis na pyszne cynamonki

Przygotowanie:

Na samym początku w dużej misce mieszamy mąkę i sól. Dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne, ale nie lepiące się do rąk. Odstawiamy na 30 minut pod przykryciem.

Zobacz też:

Przepis na idealną herbatę mrożoną z truskawkami

W międzyczasie, w misce łączymy mięso mielone, cebulę, czosnek, sól, pieprz i kmin rzymski. Dodajemy wodę lub bulion i dobrze mieszamy.

Dzielimy ciasto na małe kawałki (około 30-40 gramów każdy). Rozwałkowujemy każdy kawałek na okrąg o średnicy około 10-12 cm. Na środek każdego okrągłego placka ciasta nakładamy 1-2 łyżki farszu.

Zobacz też:

Przepis na naturalną i skuteczną pomadkę do ust

Zbieramy brzegi ciasta do środka, tworząc małą torebkę i szczelnie zaciskamy, aby farsz był całkowicie zamknięty w środku. Odstawiamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Ostrożnie wkłądamy chinkali do wrzącej wody i gotujemy przez około 8-10 minut. Pierożki powinny wypłynąć na powierzchnię i być miękkie.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku agrestowym

Wyjmujemy chinkali z wody za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy natychmiast, najlepiej ze śmietaną, masłem lub sosem czosnkowym.

Smacznego!