Przepis na jesienną sałatkę warzywną - Piekniejsze.pl

Przepis na jesienną sałatkę warzywną

Jesienna sałatka warzywna to prawdziwa bomba witaminowa. Jak ją samodzielnie przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Przepis na jesienną sałatkę warzywną
Przepis na jesienną sałatkę warzywną, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na jesienną sałatkę warzywną

Składniki:

  • 1 średnia dynia hokkaido (lub inny rodzaj dyni),
  • 2 marchewki,
  • 1 burak,
  • 1 jabłko (np. odmiana Antonówka),
  • 1 pęczek rukoli lub szpinaku,
  • 1/2 cebuli czerwonej,
  • 100g orzechów włoskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Zobacz też:

Przepis na domowy, naturalny napój energetyczny

Przygotowanie:

Na samym początku dynię hokkaido myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w niewielkie kawałki. Następnie układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 200°C.

Zobacz też:

Przepis na idealną herbatę mrożoną z truskawkami

Następnie obieramy marchewki i buraka, a następnie kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce. Możemy je również upiec razem z dynią, jeśli wolimy wersję pieczoną. Jabłko i cebulę kroimy w cienkie plasterki.

Orzechy włoskie uprażymy na suchej patelni przez kilka minut, aż zaczną pachnieć. W małym słoiku mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i miód. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zobacz też:

[PRZEPISY] 3 proste pomysły na letnią kolację

W dużej misce mieszamy upieczoną dynię, marchewki, buraka, jabłko, cebulę i orzechy. Dodajemy rukolę lub szpinak. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Sałatkę można podawać od razu, lub też odstawić na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.