Przepis na jesienną sałatkę warzywną
Przepis na jesienną sałatkę warzywną
Składniki:
- 1 średnia dynia hokkaido (lub inny rodzaj dyni),
- 2 marchewki,
- 1 burak,
- 1 jabłko (np. odmiana Antonówka),
- 1 pęczek rukoli lub szpinaku,
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 100g orzechów włoskich,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie).
Zobacz też:
Przepis na domowy, naturalny napój energetyczny
Przygotowanie:
Na samym początku dynię hokkaido myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w niewielkie kawałki. Następnie układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Pieczemy w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Zobacz też:
Przepis na idealną herbatę mrożoną z truskawkami
Następnie obieramy marchewki i buraka, a następnie kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce. Możemy je również upiec razem z dynią, jeśli wolimy wersję pieczoną. Jabłko i cebulę kroimy w cienkie plasterki.
Orzechy włoskie uprażymy na suchej patelni przez kilka minut, aż zaczną pachnieć. W małym słoiku mieszamy sok z cytryny, oliwę z oliwek i miód. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zobacz też:
[PRZEPISY] 3 proste pomysły na letnią kolację
W dużej misce mieszamy upieczoną dynię, marchewki, buraka, jabłko, cebulę i orzechy. Dodajemy rukolę lub szpinak. Polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Sałatkę można podawać od razu, lub też odstawić na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.