Obłędna soupe à l’oignon! Francuska zupa cebulowa
Przepis na rozgrzewającą zupę cebulową.
Uwielbiasz smaki Francji? A czy wiesz, że jednym z nich jest właśnie zupa cebulowa, czyli słynna soupe à l’oignon? Ta uwielbiana przez Francuzów zupa jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Aby nadać jej wyrafinowanego smaku, należy wzbogacić ją białym winem.
Zobacz też: Kremowa zupa z łososia
Soupe à l’oignon
Składniki
- żółta cebula – 500 g
- czerwona cebula – 250 g
- przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku – 3 szt
- masło – 3 łyżki
- oliwa – 3 łyżki
- białe wytrawne wino – 280 ml
- bulion – 1 litr
- świeży tymianek
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- musztarda – 1 łyżka
- miód – 1 łyżeczka
- cukier – 2 łyżki
- sól morska – do smaku
- szczypiorek
Przygotowanie
Pokrój cebulę, dodaj cukier i wymieszaj. Duś ją przez 25 minut na maśle z czosnkiem i oliwą. Po tym czasie wlej wino. Gotuj przez 5 minut i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
Nałóż zupę do miseczek i posyp świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz też: Choinka z ciasta francuskiego