Obłędna soupe à l'oignon! Francuska zupa cebulowa - Piekniejsze.pl

Obłędna soupe à l’oignon! Francuska zupa cebulowa

Przepis na rozgrzewającą zupę cebulową.

Uwielbiasz smaki Francji? A czy wiesz, że jednym z nich jest właśnie zupa cebulowa, czyli słynna soupe à l’oignon?  Ta uwielbiana przez Francuzów zupa jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu. Aby nadać jej wyrafinowanego smaku, należy wzbogacić ją białym winem. 

Zobacz też: Kremowa zupa z łososia

Soupe à l’oignon

Składniki

  • żółta cebula – 500 g
  • czerwona cebula – 250 g
  • przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku – 3 szt
  • masło – 3 łyżki
  • oliwa – 3 łyżki
  • białe wytrawne wino – 280 ml
  • bulion – 1 litr 
  • świeży tymianek 
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • musztarda – 1 łyżka
  • miód – 1 łyżeczka
  • cukier – 2 łyżki
  • sól morska – do smaku
  • szczypiorek

Przygotowanie

Pokrój cebulę, dodaj cukier i wymieszaj. Duś ją przez 25 minut na maśle z czosnkiem i oliwą. Po tym czasie wlej wino. Gotuj przez 5 minut i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. 

Nałóż zupę do miseczek i posyp świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz też: Choinka z ciasta francuskiego

Na czasie

Brak danych.