Przepis na łososia w cieście francuskim, szpinakiem i serkiem ricotta
Brakuje Ci pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na łososia w cieście francuskim! Danie to gwarantuje chrupiące ciasto z aromatyczną rybą i delikatnym nadzieniem z szpinaku i ricotty!
Zobacz też: Kremowa zupa z łososia
Łosoś w cieście francuskim
Składniki
- ciasto francuskie – 2 opakowania
- szpinak mrożony – 450 g
- cebula – 1 szt
- czosnek – 2 ząbki
- ser ricotta – 100 g
- masło – ¼ kostki masła
- filet z łososia (bez skóry) – 600 g
- jajko – 1 szt
- sól i pieprz – do smaku
Przygotowanie
Umyj i osusz łososia. Oprósz go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i przesmaż ją przez kilka minut aż osiągnie złoty kolor. Dodaj czosnek, smaż około 1 minuty i dodaj rozmrożony szpinak. Smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i dodaj ricottę. Wymieszaj.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż 1 sztukę ciasta francuskiego i rozsmaruj na nim masę szpinakową. Nakładaj kawałki łososia, najdalej 3 cm od brzegu ciasta. Przykryj całość drugą warstwą ciasta francuskiego i posmaruj go roztrzepanym jajkiem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut aż ciasto się zarumieni.
Podawaj od razu.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na tatar z łososia