Przepis na łososia w cieście francuskim, szpinakiem i serkiem ricotta - Piekniejsze.pl

Przepis na łososia w cieście francuskim, szpinakiem i serkiem ricotta

Pomysł na pyszny obiad! Łosoś w cieście francuskim.

Brakuje Ci pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na łososia w cieście francuskim! Danie to gwarantuje chrupiące ciasto z aromatyczną rybą i delikatnym nadzieniem z szpinaku i ricotty! 

Zobacz też: Kremowa zupa z łososia

Łosoś w cieście francuskim

Składniki

  • ciasto francuskie – 2 opakowania 
  • szpinak mrożony – 450 g
  • cebula – 1 szt
  • czosnek – 2 ząbki
  • ser ricotta – 100 g
  • masło – ¼ kostki masła
  • filet z łososia (bez skóry) – 600 g
  • jajko – 1 szt
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

Umyj i osusz łososia. Oprósz go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i przesmaż ją przez kilka minut aż osiągnie złoty kolor. Dodaj czosnek, smaż około 1 minuty i dodaj rozmrożony szpinak. Smaż kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia i dodaj ricottę. Wymieszaj.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż 1 sztukę ciasta francuskiego i rozsmaruj na nim masę szpinakową. Nakładaj kawałki łososia, najdalej 3 cm od brzegu ciasta. Przykryj całość drugą warstwą ciasta francuskiego i posmaruj go roztrzepanym jajkiem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut aż ciasto się zarumieni. 

Podawaj od razu.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na tatar z łososia