Niespodziewani goście? Prosty przepis na babkę pomarańczową - Piekniejsze.pl

Niespodziewani goście? Prosty przepis na babkę pomarańczową

Niedługo pojawią się goście, a ty nie wiesz, jak ich zaskoczyć? Wypróbuj przepis na pachnącą Bożym Narodzeniem babkę pomarańczową.
Niespodziewani goście? Prosty przepis na babkę pomarańczową /fot. pexels

Zaprosiłaś gości, ale nie masz pomysłu na babkę która mogłaby smakować wszystkim? Bardzo dobrym pomysłem jest wykonanie babki z pomarańczami. Nie dość, że jest słodka, to zawiera owoc, który uwielbia prawie każdy. Sama babka pachnie przecudownie – czuć ją niemalże od razu po włożeniu do piekarnika, do tego kroi się znakomicie.

Zobacz też: Przepis na eklerki

Składniki, jakich potrzebujemy do zrobienia ciasta powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej.

Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 5 dużych jajek
  • 190 g cukru
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 330 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z pomarańczy
  • kilka plasterków pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie

Pierwszym krokiem jest roztopienie masła, które musimy pozostawić do ostygnięcia, następnie oddzielamy żółtka od białek, do żółtek wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej około 3 minuty. Dwie pomarańcze parzymy i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia, po czym z obu ścieramy skórkę na tarce o najmniejszych oczkach. Wyciskamy z pomarańczy około 100-120 ml soku, po czym dodajemy sok do naszej uprzednio zrobionej masy wraz ze startą skórką.

Następnie wlewamy ostygnięte masło, do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i miksujemy wszystkie składniki do powstania delikatnej masy tylko chwilkę. W osobnej misce miksujemy nasze białka z odrobią soli do uzyskania puszystej białej masy, która ma być sztywna. Dodajemy nasze białka do masy i delikatnie mieszamy łyżką bądź trzepaczką.

Naszą masę przekładamy do foremki, najlepiej keksowej (ale nie jest to konieczne). Babeczkę pieczemy przez około 45-50 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni z termoobiegiem góra i dół. Przestudzone ciasto polewamy lukrem pomarańczowym, i dodajemy plasterki pomarańczy na wierzch do dekoracji. Gotowe!

Zobacz też: Przepis na pierogi ruskie