Przepis na pierniczki

Powoli zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. To idealna okazja, aby zrobić już pierniczki, ponieważ im szybciej je zrobimy, tym będą one później lepsze. Sprawdź najlepszy przepis na korzenne ciasteczka.
Zobacz też:
Przepis na świąteczny grzaniec
Przepis na pierniczki
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu,
- 80 g masła,
- pół szklanki miałkiego brązowego cukru,
- 1 duże jajko,
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy garnek do którego wsypujemy brązowy cukier, masło i wlewamy miód. Następnie podgrzewamy całość na kuchence, aż składniki się ze sobą połączą. Czekamy aż wszystko przestygnie.
Zobacz też:
Przepis na ciasto ”malinowa chmurka”
Na stolnicę wsypujemy mąkę, sodę oczyszczoną o przyprawę korzenną. Następnie wbijamy jedno jajko i wlewamy nasz miód połączony z masłem i cukrem. Całość wyrabiamy za pomocą dłoni, aż ciasto przybierze jednolitą strukturę i kształt.
Zobacz też:
Ciasto piernikowe dzielimy na kilka części. Każdą z nich wałkujemy na grubość 2/3 centymetrów, a następnie świątecznymi foremkami wykrywamy ulubione kształty. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zobacz też:
Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i każdą partię pierniczków pieczemy około 8 minut. Gotowe i smacznego!