Obłędne tiramisu MATCHA
Matcha tiramisu to świetny pomysł na deser, który łączy japońską herbatę matcha z klasycznym włoskim przysmakiem. Poznaj przepis i spróbuj tego wyjątkowego połączenia!
Zobacz też: Lemon Brownie. Prosty przepis na obłędny cytrynowy deser!
MATCHA tiramisu
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki matcha w proszku
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 250 ml wody
- 2 łyżki matcha w proszku
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka matcha w proszku ( do dekoracji)
Przygotowanie
Rozpocznij od przygotowania kremu ubijając w misce żółtka wraz z cukrem pudrem. Rób to do momentu, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodawaj powoli serek mascarpone, cały czas miksując.
W drugiej miseczce śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj ją do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżki matcha w proszku i jeszcze raz wymieszaj.
W małym garnuszku zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 łyżki cukru. Dodaj 2 łyżki matcha w proszku i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.
W prostokątnej formie do ciasta układaj biszkopty lekko zamoczone w naparze. Na ułożone biszkopty dodaj połowę kremu i rozprowadź. Ułóż kolejną warstwę biszkoptów, a na nie pozostały krem.
Tak przygotowane tiramisu przykryj folią spożywczą i wsadź do lodówki na 4-5 godzin. Przed podaniem posyp łyżką matchy używając sitka.
Smacznego!
Zobacz też: Jak przygotować słynną Matcha Latte?