Śniadanie w 10 minut! Przepis na omlet ze szpinakiem, awokado i fetą
Poranki to czas na nasze codzienne rytuały w pielęgnacji i chwili dla siebie. Bywa jednak, że wypracowane przez nas poranne rytuały oznaczają również monotonne, często identyczne menu. Jest to zrozumiałe, w końcu pierwsze chwile po przebudzeniu zwykle poświęcamy na szykowanie się do pracy lub na uczelnię, przez co brakuje czasu na wymyślanie różnorodnych i zdrowych śniadań.
Jeśli w obawie przed zbyt długim przygotowywaniem smacznych i zdrowych śniadań decydujesz się każdego poranka na kanapki lub musli z jogurtem, wypróbuj poniższy przepis na ultra szybkie śniadanie. Jest pyszne i zdrowe!
Zobacz też: Pomysły na szybkie lunchboxy do pracy!
Omlet ze szpinakiem, awokado i fetą
Składniki
- jajka – 2 szt
- umyty i posiekany szpinak – 1 garść
- pokrojone w kostkę awokado – ¼ szt
- posiekany ser feta – 2 plastry
- sól i pieprz – do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
W misce roztrzep jajka, dodaj sól i pieprz według uznania. Wymieszaj. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodaj pokrojony szpinak i smaż przez 2 minuty. Dodaj awokado, wymieszaj i podsmażaj przez około minutę. Wlej jajka, pokrywając równomiernie patelnię. Posyp wierzch omletu pokrojoną fetą. Smaż omlet przez około 2-3 minuty, aż spód się zetnie.
Przełóż omlet na talerz i złóż go na pół.
Smacznego!
Zobacz też: Wytrawny omlet z pieczarkami w sosie śmietanowym. Idealny na śniadanie i obiad