Przepis na drożdżowe ciasto z malinami - Piekniejsze.pl

Przepis na drożdżowe ciasto z malinami

Drożdżowe ciasto z malinami to pomysł na łatwy i szybki deser. Jak wykonać go samodzielnie, aby urzekł swym smakiem? Sprawdź nasz najlepszy i sprawdzony przepis.
Przepis na drożdżowe ciasto z malinami
Przepis na drożdżowe ciasto z malinami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na drożdżowe ciasto z malinami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 300 g malin,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Zobacz też:

Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy 

Przygotowanie:

Na samym początku rozgrzewamy mleko, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Następnie rozpuszczamy w nim drożdże i 1 łyżkę cukru, a później odstawiamy je na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku grejpfruta

W dużym naczyniu mieszamy mąkę, resztę cukru i szczyptę soli. Dodajemy rozpuszczone masło, jajka i rozczyn drożdżowy. Mieszamy wszystko razem, a następnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku kiwi

Podczas gdy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie. W małym garnku podgrzewamy maliny z cukrem, aż cukier się rozpuści i maliny puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.

Zobacz też:

Przepis na lody arbuzowe

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Rozsmarowujemy ostudzone nadzienie z malin na cieście, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na brzegach.

Zobacz też:

Przepis na risotto z krewetkami

Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego brzegu, tworząc roladę. Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy na ciasto i pieczemy przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy ciasto będzie złote i w pełni upieczone.

Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem na wierzchu przed podaniem. Gotowe, smacznego!