Przepis na drożdżowe ciasto z malinami
Przepis na drożdżowe ciasto z malinami
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 200 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 100 g masła,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 300 g malin,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Zobacz też:
Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy
Przygotowanie:
Na samym początku rozgrzewamy mleko, aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Następnie rozpuszczamy w nim drożdże i 1 łyżkę cukru, a później odstawiamy je na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku grejpfruta
W dużym naczyniu mieszamy mąkę, resztę cukru i szczyptę soli. Dodajemy rozpuszczone masło, jajka i rozczyn drożdżowy. Mieszamy wszystko razem, a następnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Zobacz też:
Podczas gdy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie. W małym garnku podgrzewamy maliny z cukrem, aż cukier się rozpuści i maliny puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Zobacz też:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Rozsmarowujemy ostudzone nadzienie z malin na cieście, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni na brzegach.
Zobacz też:
Przepis na risotto z krewetkami
Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego brzegu, tworząc roladę. Przekładamy ciasto do natłuszczonej formy na ciasto i pieczemy przez około 30-35 minut, lub do momentu, gdy ciasto będzie złote i w pełni upieczone.
Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem na wierzchu przed podaniem. Gotowe, smacznego!