Przepis na pasztet mięsno-warzywny - Piekniejsze.pl

Przepis na pasztet mięsno-warzywny

Pasztet mięsno-warzywny to idealne danie na pozbycie się resztki mięsa oraz warzyw. Jak wykonać danie samodzielnie?
Przepis na pasztet mięsno-warzywny
Przepis na pasztet mięsno-warzywny, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Pasztet mięsno-warzywny to danie, które idealnie sprawdzi się, w wypadku kiedy chcemy pozbyć się resztek warzyw i mięsa. Jak przygotować pasztet mięsno-warzywny samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na idealny makaron cztery sery

Przepis na pasztet mięsno-warzywny

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 pęczki selera naciowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki tymianku,
  • 1/4 łyżeczki majeranku.

Zobacz też:

Przepis na sernik na zimno

Przygotowanie:

Na samym początku mieszamy mięso mielone z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i majerankiem. Następnie obieramy i kroimy cebulę i czosnek na drobną kostkę. Marchewki i seler oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Zobacz też:

Przepis na wegetariańskie klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym

Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodajemy marchewki i seler i smażymy przez kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy warzywa do mięsa i dokładnie całość mieszamy.

Zobacz też:

Przepis na pastę z mozzarellą

Ponownie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy masę do formy do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Możemy udekorować masą np. plasterkami marchewki.

Zobacz też:

Przepis na chlebek bananowy

Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 45-50 minut. Gdy pasztet będzie gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy pasztet przestygnie, kroimy go w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.