Brokułowa zupa krem z pieczonym łososiem - Piekniejsze.pl

Brokułowa zupa krem z pieczonym łososiem

Przepis na brokułową zupę krem z pieczonym łososiem.

Szukasz inspiracji na pyszne danie, które połączy kremową konsystencję zupy z delikatnością łososia? Poznaj przepis na brokułowy krem z pieczonym łososiem!

Zobacz też: Obłędna zupa krem z kukurydzy z mlekiem koksowym

Brokułowa zupa krem z pieczonym łososiem

  • 1 duży brokuł (około 500 g)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak (dla uzyskania kremowej konsystencji)
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany 30% (opcjonalnie, dla kremowości)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa 
  • 2 filety z łososia (około 200–250 g każdy)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżego, posiekanego

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Filety z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie skrop oliwą z oliwek, oprósz solą, pieprzem i koperkiem.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem połóż rybę. Skrop ją sokiem z cytryny. 

Piecz przez 20 minut. Po tym czasie, wyjmij rybę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podziel ją na małe kawałki. 

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez 4 minuty. Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz różyczki brokuła. Smaż przez 3 minuty. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut. 

Gdy ziemniaki i brokuły będą miękkie. Zblenduj zupę na krem. Dodaj śmietanę oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Nalej zupę do misek. Na wierzchu ułóż kawałki łososia. 

Udekoruj koperkiem lub startym parmezanem.

Smacznego! 

Zobacz też: Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem!

Na czasie

Brak danych.