Brokułowa zupa krem z pieczonym łososiem
Szukasz inspiracji na pyszne danie, które połączy kremową konsystencję zupy z delikatnością łososia? Poznaj przepis na brokułowy krem z pieczonym łososiem!
Zobacz też: Obłędna zupa krem z kukurydzy z mlekiem koksowym
Brokułowa zupa krem z pieczonym łososiem
- 1 duży brokuł (około 500 g)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak (dla uzyskania kremowej konsystencji)
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietany 30% (opcjonalnie, dla kremowości)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
- 2 filety z łososia (około 200–250 g każdy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka suszonego koperku lub świeżego, posiekanego
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Filety z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie skrop oliwą z oliwek, oprósz solą, pieprzem i koperkiem.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem połóż rybę. Skrop ją sokiem z cytryny.
Piecz przez 20 minut. Po tym czasie, wyjmij rybę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Podziel ją na małe kawałki.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż przez 4 minuty. Dodaj pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz różyczki brokuła. Smaż przez 3 minuty. Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut.
Gdy ziemniaki i brokuły będą miękkie. Zblenduj zupę na krem. Dodaj śmietanę oraz dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Nalej zupę do misek. Na wierzchu ułóż kawałki łososia.
Udekoruj koperkiem lub startym parmezanem.
Smacznego!
Zobacz też: Zupa krem z warzyw z pieczonym dorszem!