Przepis na pasztet mięsno-warzywny

Pasztet mięsno-warzywny to danie, które idealnie sprawdzi się, w wypadku kiedy chcemy pozbyć się resztek warzyw i mięsa. Jak przygotować pasztet mięsno-warzywny samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na idealny makaron cztery sery
Przepis na pasztet mięsno-warzywny
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 duże marchewki,
- 2 pęczki selera naciowego,
- 2 łyżki masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki majeranku.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku mieszamy mięso mielone z jajkiem, tartą bułką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem i majerankiem. Następnie obieramy i kroimy cebulę i czosnek na drobną kostkę. Marchewki i seler oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Zobacz też:
Przepis na wegetariańskie klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym
Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodajemy marchewki i seler i smażymy przez kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy warzywa do mięsa i dokładnie całość mieszamy.
Zobacz też:
Ponownie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy masę do formy do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Możemy udekorować masą np. plasterkami marchewki.
Zobacz też:
Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 45-50 minut. Gdy pasztet będzie gotowy, wyjmujemy go z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy pasztet przestygnie, kroimy go w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.