Kopytka marchewkowe z czosnkiem i parmezanem
Kopytka to tradycyjny dodatek do mięsa w sosie i zasmażanej kapusty. Klasyczna wersja przygotowana jest z rozgniecionych ziemniaków, mąki i jajka. Dziś przedstawiamy kilkuskładnikowy pomysł na kopytka marchewkowe, które dzięki kilku oryginalnym dodatkom całkowicie zmienią swój smak i przypadną do gustu osobom, które uwielbiają włoską kuchnie. Przedstawiamy przepis na marchewkowe kopytka z czosnkiem, parmezanem i pietruszką.
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Nuggetsy z “kurczaka”z sosem czosnkowym
Kopytka marchewkowe z parmezanem
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- pietruszka
- parmezan lub inny twardy ser
Przygotowanie:
Marchewki ugotuj w solonej wodzie do miękkości. Pokrój na mniejsze części, dodaj do nich 2 ząbki czosnku, a następnie zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej 2 szklanki mąki, 2 jajka oraz sól oraz pieprz według uznania. Jeżeli masa będzie zbyt płynna dodaj więcej mąki. Ciasto przełóż na opruszony mąką blat, a następnie roluj, aby uzyskało długi kształt o średnicy około 3 centymetry. Następnie przygotowany wałeczek pokrój na skos, aby stworzyć z niego kopytka.
Pokrojone kluseczki włóż do gotującej i osolonej wody do momentu, aż wszystkie wypłyną na wierzch garnka i odcedź je. Na rozgrzaną patelnię włóż 2 łyżki masła i dodaj pokrojone w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku. Gdy czosnek będzie dobrze podgrzany, dodaj do niego kopytka i pozwól im chwilę przejść smakiem czosnku i masła. Podsmażone kluski wyciągnij na talerz, posyp sporą ilością parmezanu oraz drobno pokrojonej pietruszki. Jeżeli lubisz ostrzejszy smak, posyp je także świeżo zmielonym pieprzem i gotowe!
Zobacz też: Klasyk w wegetariańskiej wersji. Gulasz z kopytkami