Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka - Piekniejsze.pl

Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka

Nuggetsy z kurczaka to idealne danie na długie zimowe wieczory. Jak wykonać danie samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka
Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Nuggetsy to idealna potrawa do szybkiego wykonania. Dodatkowo danie urzeknie każde podniebienie, zwłaszcza u tych najmłodszych. Jak wykonać potrawę? Sprawdź nasz najlepszy przepis.

Zobacz też:

Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte

Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 szklanka bułki tartej lub płatków kukurydzianych (dla dodatkowej chrupkości).
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku,
  • Olej do smażenia (np. olej roślinny lub rzepakowy).

Zobacz też:

Nie pieczona, tylko smażona! Przepis na pyszną pizzę

Przygotowanie:

Na samym początku przygotowujemy piersi z kurczaka, które myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, odpowiedniej wielkości do nuggetsów. W naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem.

W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą (lub płatki kukurydziane) z solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i cebulą w proszku. Z kolei w trzecim naczyniu umieszczamy mąkę. Każdy kawałek kurczaka najpierw obtaczamy w mące, potem maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Zobacz też:

Bezalkoholowy grzaniec śliwkowy! Domowy przepis

W głębokim garnku lub patelni podgrzewamy olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, wrzucamy nuggetsy i smażymy je na złoty kolor z obu stron, co zajmuje mniej więcej 3-5 minut z każdej strony.

Gotowe nuggetsy wyjmujemy za pomocą szczypców kuchennych i kładziemy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nuggetsy podajemy na gorąco z ulubionym sosem, np. sosem czosnkowym, ketchupem lub sosem BBQ.

Na czasie

Brak danych.