Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka
Nuggetsy to idealna potrawa do szybkiego wykonania. Dodatkowo danie urzeknie każde podniebienie, zwłaszcza u tych najmłodszych. Jak wykonać potrawę? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte
Przepis na chrupiące nuggetsy z kurczaka
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mleka,
- 1 szklanka bułki tartej lub płatków kukurydzianych (dla dodatkowej chrupkości).
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku,
- Olej do smażenia (np. olej roślinny lub rzepakowy).
Zobacz też:
Nie pieczona, tylko smażona! Przepis na pyszną pizzę
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy piersi z kurczaka, które myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki, odpowiedniej wielkości do nuggetsów. W naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem.
W drugim naczyniu mieszamy bułkę tartą (lub płatki kukurydziane) z solą, pieprzem, czosnkiem w proszku i cebulą w proszku. Z kolei w trzecim naczyniu umieszczamy mąkę. Każdy kawałek kurczaka najpierw obtaczamy w mące, potem maczamy w jajkach, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Zobacz też:
Bezalkoholowy grzaniec śliwkowy! Domowy przepis
W głębokim garnku lub patelni podgrzewamy olej. Gdy będzie odpowiednio gorący, wrzucamy nuggetsy i smażymy je na złoty kolor z obu stron, co zajmuje mniej więcej 3-5 minut z każdej strony.
Gotowe nuggetsy wyjmujemy za pomocą szczypców kuchennych i kładziemy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nuggetsy podajemy na gorąco z ulubionym sosem, np. sosem czosnkowym, ketchupem lub sosem BBQ.