Przepis na marynowane grzyby

Niedługo rozpocznie się astronomiczna jesień. To oznacza, że sezon grzybowy trwa i będzie jeszcze wiele okazji na podróż, w celu ich zebrania. Z tej okazji przedstawiamy przepis na najlepsze grzyby marynowane.
Zobacz też:
Ciasto budyniowe z polewą mango – przepis
Przepis na marynowane grzyby
Składniki:
- 2 kg małych grzybów – borowiki, podgrzybki, maślaki,
- 3 szklanki wody,
- 3/4 szklanki octu 10%,
- 3 łyżki cukru,
- 1 marchewka,
- 2 liście laurowe,
- 8 kulek ziela angielskiego,
- 8 kulek czarnego pieprzu,
- 1 łyżka gorczycy,
- 3 łyżki soli.
Zobacz też:
Zupa krem z dyni – przepis na jesienny przysmak
Przygotowanie:
Przygotowujemy duży garnek, do którego wlewamy 3 szklanki wody oraz 3 łyżki cukru. Następnie do wody wrzucamy liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kulki czarnego pieprzu oraz gorczycę. Całość wsadzamy na ogień i zagotowujemy zalewę. Następnie dolewamy ocet i trzymamy na ogniu jeszcze przez niecałą minutę.
Zobacz też:
Przepis na dyniowo-cynamonowe ciasto
Grzyby opłukujemy dokładnie pod zimną i bieżącą wodą. Następnie odłamujemy nóżki, ponieważ marynować będziemy same kapelusze. Do drugiego ganka wlewamy wodę z solą i gotujemy w niej grzyby przez około 5-7 minut.
Zobacz też:
Bezglutenowe placki ziemniaczane. Sprawdź przepis
Marchewki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je na plasterki. Do przygotowanych słoików włóż po kilka plasterków. Do 3/4 pojemności słoika wkładamy grzybki. Na sam koniec wylewamy zalewę, która powinna zakryć całe grzybki.