Orzeźwiająco i słodko. Malinowy sorbet z białą czekoladą!
Nadchodzą prawdziwe upały, dlatego warto zaopatrzyć się w przepisy na lekkie i pożywne obiady, a także orzeźwiające napoje i desery. Dzisiaj przychodzimy z przepisem na lekki, owocowy sorbet, idealny na ciepłe dni.
Zobacz też: Malinowe fit ciasto
Malinowy sorbet z białą czekoladą
Składniki
- maliny – 500g
- cukier – 100g
- sok z cytryny – 1 łyżka
- biała czekolada – 100g
- woda – 250 ml
Przygotowanie
Przepłucz maliny. W małym garnuszku wymieszaj wodę z cukrem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez około 5 minut. Do blendera włóż maliny i dodaj sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Wlej syrop do zmiksowanych owoców i ponownie zmiksuj. Przelej do miski i wsadź do lodówki na około 2 godziny.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę.
Schłodzoną masę sorbetu przełóż do maszyny do lodów lub do odpowiedniej miski. Stopniowo dodawaj rozpuszczoną białą czekoladę, mieszając delikatnie za pomocą łopatki lub łyżki.
Przełóż sorbet do odpowiedniego pojemnika do zamrażania i włóż do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny, aby całkowicie się schłodził.
Przed podaniem sorbetu, wyjmij go na kilka minut.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na miętowe lody domowej roboty!