Przepis na makowiec

Makowiec to tradycyjne ciasto przygotowywane na święta Bożego Narodzenia. Jak wykonać je samodzielnie w domu, aby było miękkie i pełne aromatów? Sprawdź nasz najlepszy przepis, który urzeknie wiele podniebień.
Zobacz też:
Przepis na makowiec
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- pół kostki masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 żółtka średnich jajek,
- pół szklanki mleka,
- 40 g świeżych drożdży,
- 600 g masy makowej.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy rondelek, do którego wkładamy masło, mleko oraz cukier. Całość podgrzewamy na małej mocy, aby masło się rozpuściło i połączyło ze składnikami. Musimy poczekać, aż cało lekko się przestudzi.
Przygotowujemy miskę, w której umiejscawiamy 2 żółtka z jajek oraz drożdże. Do tego wlewamy ostudzone mleko z masłem i cukrem i całość rozcieramy, aby składniki się ze sobą połączyły. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy przez około 5 minut.
Zobacz też:
Przepis na krokiety z grzybami
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aby drożdże mogły zacząć pracować. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicę. Na nie wykładamy masę makową. Makowiec zawijamy w rulon.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i ustawiamy go na góra-dół. Makowiec pieczemy przez 40 minut. Świąteczne ciasto gotowe!