Przepis na lody czekoladowe
Przepis na lody czekoladowe
Składniki:
- 500 ml śmietanki 30%,
- 250 ml mleka pełnotłustego,
- 150 g ciemnej czekolady,
- 150 g cukru,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku w małym rondelku, na małym ogniu topimy czekoladę, uważając aby się nie przypaliła. Gdy się roztopi, odstawiamy na bok. W innym rondelku, na średnim ogniu podgrzewamy mleko z cukrem.
Zobacz też:
Jeśli używamy laski wanilii, kroimy ją wzdłuż i wydrążamy nasiona, dodając je wraz z laską do mleka. W misce ucieramy żółtka na gładką masę.
Gdy mleko jest ciepłe, ale nie wrzące, powoli dodajemy je do żółtek, ciągle mieszając (to ważne, aby żółtka się nie ścięły). Następnie całość przelewamy z powrotem do rondla. Podgrzewamy mieszankę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i pokryje tył łyżki.
Zobacz też:
[PRZEPISY] 3 proste pomysły na letnią kolację
Zdejmujemy rondel z ognia i mieszamy w nim roztopioną czekoladę. Dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję. Przelewamy mieszaninę do miski i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.
Jeśli posiadamy maszynę do lodów, przelewamy ostudzoną mieszankę do maszyny i postępujemy zgodnie z instrukcją. Jeśli nie mamy maszyny, wlewamy mieszankę do pojemnika i zamrażamy, co godzinę mieszając trzepaczką, aby nie tworzyły się duże kryształki lodu.