Przepis na lody czekoladowe - Piekniejsze.pl

Przepis na lody czekoladowe

Lody czekoladowe to idealny deser na upalne dni. Jak wykonać go samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Przepis na lody czekoladowe
Przepis na lody czekoladowe, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na lody czekoladowe

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 250 ml mleka pełnotłustego,
  • 150 g ciemnej czekolady,
  • 150 g cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii.

Zobacz też:

Przepis na tatar z łososia

Przygotowanie:

Na samym początku w małym rondelku, na małym ogniu topimy czekoladę, uważając aby się nie przypaliła. Gdy się roztopi, odstawiamy na bok. W innym rondelku, na średnim ogniu podgrzewamy mleko z cukrem.

Zobacz też:

Przepis na tatar z wołowiny

Jeśli używamy laski wanilii, kroimy ją wzdłuż i wydrążamy nasiona, dodając je wraz z laską do mleka. W misce ucieramy żółtka na gładką masę.

Gdy mleko jest ciepłe, ale nie wrzące, powoli dodajemy je do żółtek, ciągle mieszając (to ważne, aby żółtka się nie ścięły). Następnie całość przelewamy z powrotem do rondla. Podgrzewamy mieszankę na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i pokryje tył łyżki.

Zobacz też:

[PRZEPISY] 3 proste pomysły na letnią kolację

Zdejmujemy rondel z ognia i mieszamy w nim roztopioną czekoladę. Dobrze mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję. Przelewamy mieszaninę do miski i pozostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc.

Jeśli posiadamy maszynę do lodów, przelewamy ostudzoną mieszankę do maszyny i postępujemy zgodnie z instrukcją. Jeśli nie mamy maszyny, wlewamy mieszankę do pojemnika i zamrażamy, co godzinę mieszając trzepaczką, aby nie tworzyły się duże kryształki lodu.