Przepis na satay z kurczakiem
Kuchnia tajska jest pełna aromatów i smaków. Satay z kurczakiem to idealny pomysł na szybki i prosty obiad. Kurczak z makaronem ryżowym i sosem orzechowym urzeknie wiele podniebień. Przedstawiamy przepis, jak go wykonać!
Zobacz też:
Przepis na satay z kurczakiem
Składniki:
- 75 ml mleczka kokosowego,
- 0,5 kg piersi kurczaka,
- 2 łyżki mielonych nasion kolendry,
- 0,5 łyżki kminku mielonego,
- 2 łyżki kurkumy w proszku,
- 1/4 łyżki czarnego pieprzu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru.
- 1 łyżka czerwonej pasty curry,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 75 ml masła orzechowego,
- 2 łyżki cukru kokosowego,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka octu,
- makaron ryżowy.
Zobacz też:
Green curry z makaronem ryżowym – przepis
Przygotowanie:
W osobnej miseczce mieszamy 75 ml mleczka kokosowego wraz z 2 łyżkami mielonej kolendry, 1/2 łyżki kminku mielonego, 2 łyżkami kurkumy w proszku, 1/4 łyżki czarnego pieprzu, 2 łyżkami soli i 2 łyżkami cukru.
Całość dokładnie mieszamy. Następnie pierś z kurczaka kroimy w drobne paski i umieszczamy je w marynacie. Każdy kawałek kurczaka powinien być obtoczony marynatą. Zostawiamy kurczaka na godzinę, aby mógł przejść przyprawami.
Następnie przygotowujemy patelnię do grillowania, którą rozgrzewamy za pomocą oliwy z oliwek. Na niej podsmażamy kurczaka. Gdy będzie gotowy zdejmujemy go z ognia. W międzyczasie gotujemy makaron ryżowy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotowujemy patelnię na której podsmażamy chwilę pastę curry, Dodajemy do niej masło orzechowe, cukier kokosowy, sól i ocet. Następnie całość zalewamy mleczkiem kokosowym i porządnie mieszamy. Całość trzymamy na patelni, aż się sos lekko zagotuje. Dodajemy do niego makaron oraz kurczaka, wszystko jeszcze raz mieszając. Potrawę przekładamy do miseczek. Gotowe!