Przepis na bigos - Piekniejsze.pl

Przepis na bigos

Bigos to jedna z tradycyjnych, polskich potraw. Dzisiaj przedstawiamy najlepszy przepis na jej szybkie wykonanie!
Przepis na bigos
Przepis na bigos, fot. pixabay.com

Bigos to tradycyjne polskie danie. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt i rodzinnych spotkań bez tej potrawy. Jak wykonać go samodzielnie w domu, aby był aromatyczny? Przedstawiamy najlepszy przepis na bigos!

Zobacz też:

Przepis na omlet

Przepis na bigos

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 200 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.
  • 3 szklanki bulionu,
  • 30 g suszonych borowików,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1 jabłko,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka majeranku.

Zobacz też:

Przepis na makaron z łososiem

Przygotowanie:

Mięso dokładnie przemywamy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie kroimy je w kosteczkę. Później w kosteczkę kroimy cebulkę i podsmażamy ją na patelni wraz z oliwą z oliwek. Po chwili dodajemy masło, aby je również podsmażyć.

Następnie do patelni wlewamy 2 szklanki gorącego bulionu i doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy, aż całość się zagotuje. Następnie dodajemy suszone grzybki i zmniejszamy ogień. Całość przykrywamy i gotujemy przez około 45 minut.

Zobacz też:

Przepis na zupę z pieczonych warzyw

Po tym czasie do całości dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kminek, majeranek, powidła śliwkowe, obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko. Całość dokładnie mieszamy. Po tym wsypujemy odciśniętą kiszoną kapustę i jeszcze jedną szklankę bulionu.

Ponownie przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut. W międzyczasie obieramy kiełbasę ze skóry i kroimy ją na małe kawałki. Podsmażamy ją na patelni. Dodajemy ją do kapusty i gotujemy przez kolejne 30 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i całość porządnie mieszamy. Przepyszny bigos gotowy!

Zobacz też:

Przepis na makaron z sosem serowym