Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu - Piekniejsze.pl

Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu

Przepis na obłędną zupę krem z brokułów z dodatkiem bekonowych chipsów!

Szukasz przepisu na wyśmienitą zupę krem? Przychodzimy z pomocą! Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu to pyszne i sycące danie, które łączy delikatność brokułów z chrupiącym smakiem bekonu. 

Zobacz też: Obłędna zupa krem z kukurydzy z mlekiem koksowym

Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu

Składniki na zupę

  • 500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziemniak (opcjonalnie, aby zupa była bardziej kremowa)
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa 

Składniki na bekonowe chipsy

  • 100 g bekonu (najlepiej w plastrach)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 

Przygotowanie

Plastry bekonu połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek. Piecz do 15 minut w temperaturze do 200 stopni Celsjusza. 

Po upieczeniu osusz je ręcznikiem papierowym.

W garnku roztop masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojone brokuły oraz ziemniaka. Wlej bulion i zagotuj. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie zdejmij zupę z ognia i zblenduj na gładką masę. 

Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

Przed podaniem ułóż bekon na wierzch zupy. 

Smacznego! 

Zobacz też: Aromatyczna zupa meksykańska z ogórkiem i papryką. Zachwycisz nią gości!