Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu

Szukasz przepisu na wyśmienitą zupę krem? Przychodzimy z pomocą! Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu to pyszne i sycące danie, które łączy delikatność brokułów z chrupiącym smakiem bekonu.
Zobacz też: Obłędna zupa krem z kukurydzy z mlekiem koksowym
Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu
Składniki na zupę
- 500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak (opcjonalnie, aby zupa była bardziej kremowa)
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
Składniki na bekonowe chipsy
- 100 g bekonu (najlepiej w plastrach)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie
Plastry bekonu połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj kilka kropel oliwy z oliwek. Piecz do 15 minut w temperaturze do 200 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu osusz je ręcznikiem papierowym.
W garnku roztop masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smaż przez 3 minuty. Dodaj pokrojone brokuły oraz ziemniaka. Wlej bulion i zagotuj. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Gdy warzywa będą miękkie zdejmij zupę z ognia i zblenduj na gładką masę.
Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przed podaniem ułóż bekon na wierzch zupy.
Smacznego!
Zobacz też: Aromatyczna zupa meksykańska z ogórkiem i papryką. Zachwycisz nią gości!