Kremowa zupa z łososia - Piekniejsze.pl

Kremowa zupa z łososia

Pyszna zupa z łososia! Sprawdź przepis.

Zupa krem z łososia? Czemu nie! Łosoś to wszechstronna ryba, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Oprócz smażonego czy pieczonego łososia, ryba ta sprawdzi się również jako pyszna zupa! Danie to jest wyjątkowo smaczne oraz odżywcze. Jak je przygotować? Sprawdź!

Zobacz też: Przepis na pyszne włoskie bruschetta

Zupa krem z łososia 

Składniki

  • filet łososia (bez skóry) – 500 g
  • drobno posiekana cebula – 1 szt
  • drobno posiekane ząbki czosnku – 2 szt
  • masło – 2 łyżki
  • bulion warzywny – 4 szklanki
  • białe wino – ½ szklanki 
  • śmietana 30% – ½ szklanki
  • posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
  • sól i pieprz – do smaku

Przygotowanie

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i dodaj cebulę i czosnek. Smaż aż osiągną złoty kolor. Dodaj łososia pokrojoneog na małe kawałki. Smaż przez kilka minut, aż mięso będzie delikatnie różowe. Wlej białe wino i gotuj przez 5 minut, tak by alkohol wyparował. Przełóż wszystko do garnka i wlej bulion warzywny. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Zmiksuj zupę blenderem. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji wlej śmietanę do zupy i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Posyp natką pietruszki.

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na zupę tajską