Przepis na makaron z cukinią i krewetkami
Przepis na makaron z cukinią i krewetkami
Składniki:
- 250 g makaronu (spaghetti lub penne),
- 200 g krewetek,
- 1 średnia cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 100 ml białego wina (opcjonalnie),
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta czerwonego pieprzu (opcjonalnie),
- świeża bazylia do dekoracji,
- 50 g parmezanu.
Zobacz też:
3 proste przepisy na pyszne kawy mrożone. Sprawdź!
Przygotowanie:
Na samym początku gotujemy makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy całość, zachowując trochę wody z gotowania. W międzyczasie, na dużej patelni, podgrzewmamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku adwokatu
Następnie całość smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i smażymy na średnim ogniu, aż cukinia stanie się miękka. Dodajemy krewetki do patelni.
Zobacz też:
Przepis na risotto z krewetkami
Jeśli używamy mrożonych krewetek, upewniamy się, że są one dobrze rozmrożone i odsączone. Smażymy, aż krewetki będą różowe i gotowe. Jeśli chcemy, dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować.
Zobacz też:
Dodajemy ugotowany makaron do patelni z krewetkami i cukinią. Dodajemy trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos wydaje się zbyt suchy. Smażymy wszystko razem przez minutę czy dwie, żeby makaron mógł wchłonąć sos.
Zobacz też:
Przepis na pyszną zupę krem z kalafiorów
Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie czerwonym pieprzem. Na koniec posypujemy danie świeżą bazylią i parmezanem.