Przepis na makaron z cukinią i krewetkami - Piekniejsze.pl

Przepis na makaron z cukinią i krewetkami

Makaron z cukinią i krewetkami jest świetnym rozwiązaniem na pyszny i szybki obiad. Jak wykonać danie samodzielnie? Sprawdź przepis.
Przepis na makaron z cukinią i krewetkami
Przepis na makaron z cukinią i krewetkami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na makaron z cukinią i krewetkami

Składniki:

  • 250 g makaronu (spaghetti lub penne),
  • 200 g krewetek,
  • 1 średnia cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 100 ml białego wina (opcjonalnie),
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta czerwonego pieprzu (opcjonalnie),
  • świeża bazylia do dekoracji,
  • 50 g parmezanu.

Zobacz też:

3 proste przepisy na pyszne kawy mrożone. Sprawdź!

Przygotowanie:

Na samym początku gotujemy makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy całość, zachowując trochę wody z gotowania. W międzyczasie, na dużej patelni, podgrzewmamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku adwokatu

Następnie całość smaż do momentu, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy pokrojoną w cienkie plastry cukinię i smażymy na średnim ogniu, aż cukinia stanie się miękka. Dodajemy krewetki do patelni.

Zobacz też:

Przepis na risotto z krewetkami

Jeśli używamy mrożonych krewetek, upewniamy się, że są one dobrze rozmrożone i odsączone. Smażymy, aż krewetki będą różowe i gotowe. Jeśli chcemy, dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować.

Zobacz też:

Przepis na kluski śląskie

Dodajemy ugotowany makaron do patelni z krewetkami i cukinią. Dodajemy trochę wody z gotowania makaronu, jeśli sos wydaje się zbyt suchy. Smażymy wszystko razem przez minutę czy dwie, żeby makaron mógł wchłonąć sos.

Zobacz też:

Przepis na pyszną zupę krem z kalafiorów

Doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie czerwonym pieprzem. Na koniec posypujemy danie świeżą bazylią i parmezanem.