Orzeźwiający deser! Cytrynowe ciasto z pistacjami i miętą
Grudzień, to miesiąc w którym przygotowuje się wiele czekoladowych deserów z nutą korzenną. Smakosze orzeźwiających i cytrusowych smaków nie odnajdą w nich jednak większej rozkoszy, dlatego przychodzimy dziś z przepisem na orzeźwiające ciasto o smaku cytrynowym z dodatkiem mięty i pistacji!
Zobacz też: Pyszne ciasto śliwkowe. Idealne na zimę!
Przepis na cytrynowe ciasto z pistacjami i miętą
Składniki
- przesiana mąka pszenna – 200 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżka
- miękkie masło – 200 g
- cukier do wypieków – 140 g
- duże jajka – 3 szt
- rozpuszczona w kąpieli wodnej biała czekolada – 1 tabliczka
- skórka z cytryny – 1 szt
- sok z cytryny – 1 szt
- drobno posiekane niesolone pistacje – garść
- listki świeżej mięty – garść
Składniki na lukier
- cukier puder – 2/4 szklanki
- woda – 4 łyżki
- sok z cytryny – 1 łyżka
Przygotowanie
Zmiksuj jajka z cukrem do powstania puszystej piany. Połącz ją delikatnie z pozostałymi składnikami (bez mięty i pistacji). Zmiksuj. Do masy dodaj posiekaną miętę oraz pistacje. Wymieszaj. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu polej lukrem.
Smacznego!
Zobacz też: Irlandzkie ciasto czekoladowe z nietypowym składnikiem!