Kolacja na słono. Tarta z burakami i serem feta! - Piekniejsze.pl

Kolacja na słono. Tarta z burakami i serem feta!

Przepis na słoną tartę. Pyszna!

Szukasz przepisu na pyszną kolację? Przygotuj tartę z burakami i serem feta! Połączenie wyrazistego smaku buraków z delikatnością sera fety oraz chrupkością ciasta sprawi, że dostarczysz podniebieniu niezapomniane doznania smakowe!

Zobacz też: Przepis na tartę z kurczakiem

Tarta z burakami z serem feta

Składniki

  • ciasto francuskie lub kruche (kupione lub domowe) – 1 szt 
  • obrane i pokrojone w cienkie plasterki buraki – 3 szt 
  • posiekana cebula – 1 szt
  • pokrojony w kostkę ser feta – 200 g
  • jajka – 3 szt
  • śmietanka kremówka – 200 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Jeśli używasz gotowego ciasta, rozwałkuj je na formę do tarty. Jeśli przygotowujesz ciasto kruche, wykonaj ciasto, wyłóż nim formę do tarty, nakłuj je widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj pokrojone buraki i smaż je razem z cebulą przez kilka minut, aż buraki będą miękkie. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj.

Na spodzie tarty rozłóż mieszankę cebuli i buraków. Posyp serem feta. Zalej wszystko przygotowanym wcześniej mieszanką jajeczną.

Wstaw tartę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż masa jajeczna stężeje, a ciasto będzie złociste.

Po upieczeniu, wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.

Smacznego!

Zobacz też: Pomysł na pyszną kolację! Smażona mozzarella z pomidorami i pesto