Przepis na krokiety z grzybami

Krokiety z grzybami mogą być samodzielnym daniem obiadowym. Sprawdzą się jednak jako świetny dodatek do barszczu czerwonego, zwłaszcza w okresie świątecznym. Sprawdź najlepszy przepis na krokiety z grzybami.
Zobacz też:
Przepis na krokiety z grzybami
Składniki:
- 500 g grzybów,
- 220 g mąki,
- 500 ml mleka,
- 4 jajka,
- 75 g bułki tartej,
- 1 szczypta pieprzu,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 cebule,
- 10 łyżek oleju.
Zobacz też:
Przepis na świąteczny barszcz czerwony
Przygotowanie:
Na samym początku musimy przygotować naleśniki. Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, łyżeczkę soli, a następnie dodajemy mleko oraz 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładką konsystencję.
Zobacz też:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Kolejnym krokiem jest rozgrzanie lekko natłuszczonej patelni i usmażenie cienkich naleśników. Odstawiamy je na bok i rozpoczynamy przygotowanie farszu. Grzyby dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą.
Zobacz też:
Przepis na zupę pomidorową z rosołu
Po około 10 minutach grzyby dokładnie odciskamy z zimnej wody i wsypujemy do garnka. Zalewamy je wodą, dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut. Po tym czasie ponownie odsączamy je z wody i kroimy na drobne kawałki.
Zobacz też:
Cebule obieramy i szatkujemy. Podsmażamy ją na patelni. Dodajemy wcześniej przygotowane grzyby, doprawiamy solą, pierzem i smażymy przez ok 10 minut stale mieszając. Następnie na każdy placek naleśnikowy nakładamy farsz i zawijamy. Krokiety gotowe!