Przepis na pyszne ciasteczka dyniowe z żurawiną! - Piekniejsze.pl

Przepis na pyszne ciasteczka dyniowe z żurawiną!

Poznaj przepis na jesienne ciasteczka dyniowe z żurawiną!

Szukasz pomysłu na domowe smakołyki idealnie pasujące do jesiennej aury? Wypróbuj przepis na ciasteczka dyniowe z żurawiną! Ta sezonowa przekąska z pewnością zachwyci każdego!

Zobacz też: Dyniowe muffinki 

Ciasteczka dyniowe z żurawiną

Składniki

  • puree z dyni – ½ szklanki
  • roztopione masło – ½ szklanki
  • cukier – 1 szklanka
  • jajko – 1 szt
  • ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • mąka – 2 szklanki 
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka 
  • sól – ½ łyżeczki 
  • cynamon – ½ łyżeczki 
  • gałka muszkatołowa – ¼ łyżeczki
  • mielone goździki – ¼ łyżeczki
  • suszona żurawina – ½ szklanki 

Przygotowanie 

Przygotuj puree z dyni, gotując pokrojone kawałki dyni, a następnie miksując je na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj roztopione masło z cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj.  W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki).

Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając, aż powstanie jednolite ciasto. Dodaj również suszoną żurawinę.

Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw je do lodówki na minimum 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 180°C. Wyjmij ciasto z lodówki i formuj z niego małe kulki i ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15 minut. Przed podaniem poczekaj, aż wystygną.

Smacznego!

Zobacz też: Niebanalne ciasteczka z buraka!