Przepis na kluski śląskie

Kluski śląskie to jedna z bardziej tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Może stanowić samodzielne danie lub zaskakiwać jako pyszny dodatek do obiadów. Jak wykonać najlepsze kluski śląskie w domowych warunkach?
Zobacz też:
Przepis na kluski śląskie
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- mąka ziemniaczana / skrobia ziemniaczana,
- 1 jajko,
- sól.
Zobacz też:
Chleb upieczony w domu. Najlepszy przepis
Przygotowanie:
Podstawą klusek śląski są ziemniaki, dlatego warto od nich zacząć. Ziemniaki porządnie przepłukujemy pod zimną wodą, a następnie obieramy je ze skórki. Później gotujemy, aż będą mięciutkie.
Gdy ziemniaki będą ugotowane musimy je rozbić. Następnie przekładamy je do miski. Potem wsypujemy do nich mąkę ziemniaczaną, sól do smaku oraz jajko. Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, zaczynamy odrywać jego kawałki. Z każdego formujemy kulkę, którą delikatnie spłaszczamy, a palcem uciskamy środek.
Zobacz też:
Żurek – najlepszy przepis na zupę
Do dużego garnka wlewamy wodę, którą solimy. Następnie zagotowujemy ją. Po tym czasie zmniejszamy moc kuchenki do minimum i wkładamy do wody połowę klusek. Trzymamy je w gorącej wodzie na minimalnym ogniu przez ok. 10 – 12 minut. Później wyławiamy kluski i powtarzamy proces z ich drugą partią. Gotowe!