Obłędne brownie bez cukru! Pysznie i zdrowo
Ciasta bez dodatku cukru mogą być równie pyszne i sycące co te z ich zawartością! Jeśli jesteś na diecie, lecz masz ochotę zaspokoić swoje kubki smakowe pysznym deserem – wypróbuj poniższy przepis na fit brownie!
Zobacz też: Przepis na fit nutellę!
Brownie bez cukru
Składniki
- dojrzałe, rozgniecione banany – 2 szt
- puree z daktyli – ½ szklanki
- masło orzechowe (bez cukru) – ½ szklanki
- kakao w proszku – ¼ szklanki
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- sól – ¼ łyżeczki
- proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
- mąka kokosowa – 2/4 szklanki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę papierem do pieczenia i natłuść ją delikatnie.
W głębokiej misce wymieszaj rozgniecione banany z puree z daktyli oraz masłem orzechowym i ekstraktem waniliowym. Dodaj kakao, sól, proszek do pieczenia i mąkę kokosową. Wymieszaj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż do ostudzenia. Gdy ciasto się ostudzi możesz przystąpić do krojenia.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na fit majonez