Przepis na idealny makaron cztery sery

Jeśli masz ochotę na pyszny, kremowy i serowy obiad, to danie ”makaron cztery sery” jest idealny! Potrawa jest szybka i łatwa w przygotowaniu, a potrafi zachwycić swym smakiem. Sprawdź najlepszy przepis na makaron cztery sery.
Zobacz też:
Przepis na makaron cztery sery
Składniki:
- makaron penne,
- 4 łyżki masła,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki uniwersalnej mąki,
- 3 szklanki mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 szklanka startego parmezanu,
- 1 szklanka startego sera fontina,
- 1 filiżanka szklanka sera mozzarella,
- 1/2 szklanki startego sera cheddar,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- świeża pietruszka.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy i odkładamy na bok. W dużym rondlu rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy zmielony czosnek i gotujemy do uzyskania aromatycznego masła, około 1 minuty.
Zobacz też:
Przepis na śledzia pod pierzynką
Wsypujemy mąkę, aż będzie sos gładki i gotujemy przez 1-2 minuty, aż mieszanka będzie lekko brązowa. Stopniowo dodajemy mleko, ciągle mieszając, aż sos będzie gładki i zacznie gęstnieć. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Zobacz też:
Zmniejszamy ogień do i dodajemy ser parmezan, fontinę, mozzarellę i cheddar. Mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a mieszanka będzie gładka. Dodaj ugotowany makaron do sosu serowego i mieszamy, aż makaron będzie dobrze pokryty sosem.
Zobacz też:
Przepis na łososia w sosie koperkowym
Przenosimy makaron do naczynia żaroodpornego. Posypujemy bułką tartą na wierzchu. Pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza piekarniku przez 15-20 minut. Wierzch możemy udekorować pietruszką. Gotowe, smacznego!