Przyprawy i ich zdrowotne właściwości - Piekniejsze.pl

Przyprawy i ich zdrowotne właściwości

Przyprawy mają wiele zdrowotnych właściwości, o których nawet nie wiemy. Przedstawiamy najciekawsze z nich.
Przyprawy i ich zdrowotne właściwości
Przyprawy i ich zdrowotne właściwości, fot. pixabay.com

W przyprawach, które używamy na co dzień, kryje się mnóstwo zdrowotnych właściwości, o których nie mamy pojęcia. Warto jednak je znać, aby móc w pełni wykorzystywać ich możliwości. Jakie przyprawy mają ich najwięcej?

Spis treści:

  1. Cynamon
  2. Imbir
  3. Kurkuma
  4. Anyż
  5. Gałka muszkatołowa

#1 Cynamon

Cynamon to niezwykle intensywna przyprawa. Potwierdzono, że posiada właściwości przeciwzapalne, które wspierają układ odpornościowy. Wykazuje również działania antybakteryjne i przeciwgrzybicze, więc sprawdzi się świetnie w walce z przeziębieniami. Zmniejsza również poziom cukru we krwi, więc zapobiega chorobom takim jak np. cukrzyca.

Cynamon
Cynamon, fot. pixabay.com

#2 Imbir

Imbir to roślina, która zazwyczaj stosowana jest jako przyprawa. Posiada działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalnie. Stosowany jest w walce z przeziębieniami oraz chorobami. Radzi sobie świetnie w walce z bólami menstruacyjnymi.

Zobacz też:

Najlepsze sposoby na przeziębienie

Imbir
Imbir, fot. pixabay.com

#3 Kurkuma

Właściwości kurkumy są znane od setek lat. Potwierdzono, że przyprawa leczy stane zapalne oraz choroby stawów.Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Warto pamiętać, że nasz organizm ciężko wchłania samą kurkumę, więc warto jeść ją ze śledziem, który ułatwi jej substancją przeniknąć do organizmu.

Kurkuma
Kurkuma, fot. pixabay.com

#4 Anyż

Anyż ma charakterystyczny smak i aromat, który nie podpasuje każdemu. Warto jednak pamiętać, że ma właściwości wykrztuśne, przeciwzapalne oraz przeciwkaszlowy. Sprawdzi się również świetnie w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Anyż, fot. pixabay.com

#5 Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa bogata jest w witaminy A, C i E. Zawiera również takie minerały jak magnez, żelazo i fosfor. ma właściwości relaksujące i wyciszające. Pomaga również przy chorobach układu pokarmowego i łagodzi biegunkę oraz wymioty.

Zobacz też:

Produkty z największą ilością witaminy A

Produkty z największą ilością witaminy C

Produkty z największą ilością witaminy E

Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa, fot. pixabay.com